Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ickholmens nya slakteri på gång

Annons

Jan Hellström, som varit på Siljans chark i Mora, kör in med sin bil på Ickholmens slakteri vid Vikarbyn. Slakteriet, som tidigare har varit bondgård, ligger norr om Rättvik vid riksväg 70.

Vi sätter på oss plastkläder och stövlar och går in i slakteriet. Doften är frän och golvet har stänk av blod och vatten. Korna i stallet står ovetande om vad som ska hända och väntar på att slaktas. En ko står i ett bås och ska om en stund få ett skott i hjärnan av kulbössan.

- Vi slaktar i dag cirka 30 nötkreatur om dagen. Det tar cirka fem till sex timmar, säger Jan Hellström.

Slaktaren Ove Liljedahl från Orsa stiger upp till kon som står i ett mörkt rum. Ett skott går av och kon ramlar ner på golvet. Han sätter kättingar runt bakbenen på kon och hissar upp henne. Blod och andra vätskor forsar från munnen där den stora tungan hänger rakt ner. Han slipar kniven och sprättar buken på djuret. Ove sågar av kons båda horn.

- Det är ett bra jobb. Jag har jobbat här i tio år. Jag är jägare och lärde mig tidigt att slakta. På den vägen är det. Visst värker det i kroppen. Jag har ont i axlarna. Det får man ta. Men lönen är inte bra, säger Ove Liljedahl.

- Det är svårt att få tag på svenska slaktare. Jag hoppas kunna behålla de polska slaktarna. De är duktiga. Arbetslösheten för slaktarna i Polen är stor. Slaktaryrket måste få högre status, säger Jan Hellström.

Djurkropparna klyvs med en stor bandsåg. Kons mage går till en minkfarm i Falun och övriga exkrementer bränns i Danmark och Finland. Fettet som bland annat blir bagerifett går till en firma i Skåne.

- Snart kan vi ta hand om det här själva. Vi får ner transporterna och utvinner energi av avfallet, säger Jan.

Slutstationen är kylrummet som håller sju grader varmt. Här hänger slaktkropparna i fukt i två dygn och körs sedan till Siljans chark i Mora för att styckas.

I Dalarna finns bara två mindre slakterier kvar: Ickholmen och Eriksson i Avesta-Krylbo.

I och med nya slakteriet som kostar 40 miljoner kronor utökas slakten med grisar vilket medför nyanställningar.

MATS LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons