Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Icahandlare gör klipp på sina aktier

Annons

Tidigare har Icaförbundets Invests (Ifab) aktie varit en intern angelägenhet för handlarna och den holländske storägaren Ahold. I september kommer alla som har pengar att kunna köpa sig en andel i holdingbolaget. Aktien kostar i dag runt 77 kronor på den interna handeln. I höst blir det marknaden som får bestämma och då väntas Ifabs värde blir runt 14 miljarder kronor enligt finanschefen Ulf Nyström, som citerats i Dagens Industri.

Det skulle betyda att aktien hamnar på runt 87 kronor styck.

Det är goda besked för åtskilliga handlare i länet. Allra bäst är det för Conny Melander som startade Matmagasinet i Ludvika. Han har nyligen sålt sin affär till Ica och har 100 000 Ifabaktier i sin portfölj. För hans del blir andelen värd 8,7 miljoner kronor. Han vill inte kommentera affären. Den framgångsrike före detta handlaren går hemma och funderar på vad han ska göra i framtiden. Till i höst tänkter han ta det lugnt.

Sven-Eric Jernemyr, som har näst mest Ifab-aktier i länet, tror att aktien kan bli en folkaktie när den börsnoteras. Han ser fördelar med vem som helst kommer att kunna köpa in sig i bolaget. Om Ica i framtiden skulle behöva mer kapital finns det fler som kan skjuta till pengar, än med dagens system med relativt få ägare.

Jernemyr tror inte att aktien kommer att stiga mycket vid börsnintroduktionen.

- Klippet gjorde vi när vi sålde Ica till Ahold, säger han.

Per-Leo Andersson som äger Gruvhallen i Grängesberg är inne på samma spår. Han berättar att när Ahold kom in som ägare blev aktien fyra till fem gånger så mycket värd.

Han har drygt 50 000 Ifab-aktier som han har köpt på sig under åren lopp. Han har snart arbetat i Icabutiken i Grängesberg i 25 år. De första sex åren som anställd. 1986 tog han över som ägare efter Bo Ling som öppnade affären 1973.

Per-Leo känner inte till hur mycket han har betalt för sina aktier. Från början fick han som handlare köpa dem för "en symbolisk summa". De har gett god avkastning genom åren, bättre än bankräntan, så därför har han köpt fler. När Ahold kom in i bilden fick handlarna köpa aktier för 70 kronor styck och det gjorde han. Han han har inga planer på att sälja sitt innehav efter börsintroduktionen.

De senaste två åren har det inte varit några guldår för Gruvhallen. Omsättningen har sjunkit med tre till fem procent. Kunderna letar sig till stormarknader inom koncernen, som Kvantum och Ica Maxi och andra bolag som Lidl.

- Marknaden får fler aktörer och kakan blir mindre, säger köpmannen Per-Leo Andersson.

Fotnot: I samband med börsintroduktionen byter Icaförbundet Invest namn till Hakon Invest. Hakon Swenson hette mannen som 1917 grundade den grossiströrelse som skulle bli Ica.

Mer läsning

Annons