Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ica slår sista spiken i lanthandelns kista

Annons

I ett säljbrev går Ica centralt ut till samtliga mindre Ica-handlare i Sverige och deklarerar att man vill genomföra ett viktigt "Baslyft".

Avsikten är att få en gemensam profil för hela Ica-handeln. Butikerna heter nu "Ica Nära" och bygger på att datasystemet

"BudIca Store Office" installeras i samtliga Ica-butiker.

- Något val eller alternativ för den lille Ica-handlaren finns inte. Utslagningen av mindre lanthandlare kommer att bli skoningslös, säger Ron Widén.

Han anser till och med att Ica ger de mindre butikerna så stora pålagor att de frivilligt ska låsa dörren och hänga upp skylten "stängt".

- De 300 mindre Ica-butiker som finns kvar i Sverige omsätter cirka en miljard per år. Den omsättningen klarar en enda Ica Supermarket i storstadsregionen lätt av, säger han. Att sedan landsbygden drabbas hårt och de som bor kvar blir helt utan service - vem på Icas koncernkontor i Holland bryr sig om det, undrar Widén.

Han menar att enda räddningen för de små butikerna på landsbygden är lagstiftning.

- Kan man lagstifta om allt annat, så borde det även vara möjligt att rädda service och butiker på landsbygden med en ny lag , om inte handeln tar sitt förnuft till fånga, säger han.

Enbart under 2002 förlorade 117 orter i Sverige sina butiker.

Mer läsning

Annons