Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ica drar inte in produkterna

Annons

Svenska Naturskyddsföreningen, SNF, kritiserade i gårdagens tidning de stora butikskedjorna för att de fortsätter att sälja barn-produkter som kan vara skadliga för hälsa och miljö.

Ica:s egna tvättservetter fanns med på listan över de produkter som var sämst ur miljö- och hälsohänseende.

- Vi har tagit till oss av kritiken och undersöker nu vad vi kan ändra på, säger Anna Carlsson.

Ica, liksom de andra kedjorna, säljer i stort sett alla de barnprodukter som SNF klassar som farliga.

- Vi har bett leverantören att titta på Naturskyddsföreningens rapport och göra någonting åt detta, säger Anna Carlsson.

Har ni funderat på att plocka bort de här produkterna?

- Nej, det har vi inte. Så allvarligt ser vi inte på kritiken. Måttligt använt så ser jag inte att det kan vara så farligt. Däremot vill jag påstå att man ska vara försiktig med alla sorters kemiska produkter till små barn. Vissa produkter är onödiga. Tvättservetter kan vara bra på resan, annars går det lika bra med tvål och vatten, säger Anna Carlsson.

Bara fyra av 69 undersökta produkter klassades som bra i SNF:s undersökning. Bland dem fanns Coops märke Änglamark med produkterna babyschampo och babytvål.

Änglamarks övriga barnprodukter klassades som sämre eller sämst. Det gjorde också Blåvitt barntandkräm.

- SNF har tittat på ingrediensernas inneboende egenskaper, men inte tagit hänsyn till mängden. Vid normalt användande finns inga påvisade hälsorisker med våra produkter, säger Anna Marinder Jacobsson, informatör på Coop.

- När rapporten kom kontaktade vi våra leverantörer för att se om det är möjligt att ändra innehållet i produkterna utan att försämra produkternas egenskaper, säger hon.

Coop håller just nu på att se över innehållet i sina produkter tillsammans med leverantörerna.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons