Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ICA-butiken rammades

Annons

- De förstår till och med att de blir sedda, det måste de förstå vid den här tiden på morgonen mitt i centrala Grangärde med fastigheter runtom - ändå gör de det, det är oroväckande, konstaterar Anders Hedberg på söndag kväll.

Han har just stängt för kvällen, lyckats låsa dörrarna och för säkerhets skull barrikaderat dem med hjälp av en lånad folkvagnbuss.

De två som gav sig på hans butik greps av polisen på lördagskvällen. Flera vittnen hade sett vad som hände.

-De blev sedda redan innan de slog till. Klockan var lite över sex och de kunde väl inte vänta annat. Jag vet inte vad de tänkte, om de tänkte.

Trots allt är Hedberg positiv. Han orkar skoja runt det som hände och har till och med satt upp en skylt utanför butiken där han ber sina kunder om ursäkt för det besvör de provisoriska plastskynkena och dörrarna medför, samtidigt som han skriver att han personligen anser att de redan har generösa öppettider...

-Det var tydligen någon som tyckte att vi inte öppnar tillräckligt tidigt.

Han är glad att det var ett inbrott och inte ett rån, säger han.

- Det är jag oändligt tacksam för. Det är materiella värden bara, ingen människa som drabbades.

Efter en snabb utryckning och hjälp av sitt vaktbolag, kunde butiken ändå ha öppet som vanligt.

-När det ändå händer får man vara glad att kunna öppna klockan nio. De hade dragit i kassalådorna, men där finns aldrig några pengar förstås, det är alltid tomt.

Vad som fattas vet inte Hedberg riktigt ännu.

- Vad vi kan bedöma så ser vi att de rivit i snushyllan, de kan ha tagit cigaretter, man vet ju inte exakt hur det ser ut i när man går hem. Men det var inget stort tillslag i alla fall.

Med hjälp av Securitas kunde Hedberg laga rutorna provisoriskt.

-De ska ha en eloge för att de åkte ut direkt och hjälpte till att skära till ett slags stadig plast till glasrutorna.

Eftersom det hände en lördag har det varit svårt att få tag i folk och nu väntar en del jobb på måndagen.

- Vi får försöka reda ut det kostnadsmässigt och visst får vi en del självrisker att tampas med, man är inte så fet som landsbygdshandlare, men det kunde varit värre, säger Anders Hedberg ännu en gång.

- Det känns mest tragiskt. Den ena av de två var runt tjugo år, den andra var förmodligen i samma ålder och de sätter sig i en sådan här situation. Bilen var förmodligen stulen också, eftersom bilens registrerade ägare var född 1923.

Redan innan det här hände hade Hedberg planer på att förstärka vissa bitar av butiken.

-Det var bara en tidsfråga innan något skulle hända. Men jag kommer aldrig att göra affären till en bunker, vi får hitta andra lösningar, säger han.

I och med att banker och stora butiker blir säkrare, blir småhandlare mer utsatta, det inser Anders Hedberg.

- Men vi är så positiva i bygden i övrigt, så det här klarar vi av, lovar han.

- Och de lyckades i alla fall inte förstöra min soliga skoterlördag, jag blev bara tvungen att gå upp lite tidigare, säger han.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons