Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ICA-butik läggs ned

Annons

Paret har drivit butiken i nio år. Det är inte alltid som de känt stöd från de kommunala myndigheterna.

Bland annat handlar det om att det varit ett liv och ett kiv om den utrustning butiken har för sina kyl- och frysdiskar.

Ett par personer som bor i bostadsrättshuset har klagat över ljudnivån på utrustningen och kommunens miljö- och hälsoskyddskontor har blivit inblandad.

- Vi hade en diskussion före semestrarna och vi tycker att butikens ägare gjort vad som kan krävas av dom. Vi har mätt bullret från kylkompressorerna och det är irriterande och sömnstörande. Men ska det göras något mer åt bullret är det kanske en sak för bostadsrättsföreningen, säger Ludvikas miljöchef Göran Eriksson.

Kharchis tycker att det är konstigt att någon kan klaga över utrustning som dels är nödvändig för att kunna driva affären, dels har funnits här sedan 60-talet.

Så länge har det nämligen drivits butik i lokalerna. Lena Kharchi började arbeta här redan 1973. För nio år sedan skulle de gamla ägarna dra sig tillbaka och då bestämde sig Lena och Mohammed för att ta över.

Det har varit jobbiga men ändå fina år, konstaterar de. Kundkretsen har varit trogen och tillräckligt stor för att butiken ska vara lönsam.

Men i våras minskade kundkretsen helt plötsligt. Inte för att kunderna - gamla damer och herrar boende i området - tröttnat på sin butik. Utan för att kommunen skrev ett avtal med Samhall om att det företaget skulle sköta matinköpen åt äldre.

Den gamla ordningen där hemtjänstens personal gjorde matinköpen togs bort i syfte att hemtjänsten skulle få mera tid för sina övriga sysslor.

Men avtalet med Samhall innebar att det var sluthandlat i vissa affärer, exempelvis ICA Närköp. Samhall ansåg sig inte ha tid att åka runt i olika affärer och göra inköp åt äldre.

Följden blev att gamla kunder mot sin vilja tvingades att överge sin lilla butik. Paret Kharchi menar att detta är ett otvetydigt exempel på att Ludvika kommun inte är särskilt intresserad av att värna om de små företagen.

Till detta ska läggas att kommunen beslutat om att införa en tillsynsavgift för de handlare som säljer folköl.

Avgiften är tusen kronor per år och för en mindre affär med liten ölförsäljning betyder det att lönsamheten på ölförsäljningen reduceras.

- Det dom håller på med är rena dumheterna. Samtidigt som dom pratar om att vi ska ha en levande stad och att man ska hjälpa småföretagen, säger en upprörd Mohammed Kharchi.

Paret har under en tid försökt sälja sin butik.

Hittills har det dock inte hjälpt att de annonserat i NLT, Dagens Nyheter, Falu-Kuriren och i en tidning i Östersund.

Visserligen har en handfull spekulanter hört sig för men de har av olika skäl inte betraktats som seriösa.

När butiken stänger den 30 november blir också tre anställda, en på heltid och två på halvtid, arbetslösa.

- Efter det ska vi bara vara lediga och ta det lugnt.

- Det ska bli jätteskönt, säger Lena Kharchi efter 29 år i butikslokalen i hörnet Engelbrektsgatan-Skolgatan.

Mer läsning

Annons