Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ica ändrar byggplan - Kvantum blir Maxi

Annons

De första spadtagen har tagits på den stora öppna ytan mellan militärhusen och riksvägen.

Det har hela tiden sagts att Ica ska bygga en Kvantumaffär.

Ursprungligen var det tänkt att den skulle vara på drygt 4000 kvadrameter.

Det är överspelat nu. I veckan kom Ica överens med kommunen om att företaget ska få bygga en Maxiaffär.

Den blir 2000 kvadratmeter större än planerat. 6400 kvadratmeter blir måttet för affären.

-Det kommer inte att bli den största vi har. Maxi i Borlänge är 3000 kvadratmeter större, säger Ronald Åberg, Icas etableringschef.

I och med att det planeras en betydligt större affär så kommer det att behövas fler anställda. En Kvantumbutik har ungefär 50 anställda medan en Maxi-affär oftast har 75 till 80 medarbetare.

Skillnaden mellan butiksvarianterna är att den större - Maxi har fler specialvaror. En Kvantum är enkelt uttryckt en stor matvaruaffär. Medan Maxi har husgeråd, kläder och leksaker bland annat.

Varför har ni beslutat er för detta?

- Det har skett i en diskussion med kommunen. Saker förändras över tid. Konsumenterna har krav på sortiment och priser. Vi får en starkare säljmaskin. Och kan ta upp konkurrensen med konkurrenter som Axfood och Coop, säger Ronald Åberg.

Han jämför situationen i Dalarna med den i Mälardalen och Örebro och Karlstad. Trenden där är en kraftig utbyggnad av handeln.

När Ica satsar på sitt starkaste varumärke i Falun så innebär det en förstärkning av handeln i länet gentemot omgivande stora handelsstäder.

En annan fördel med Maxi ur denna aspekt är att Maxi har något lägre priser än Kvantum.

Ronald Åberg kan inte namnge några fler affärskedjor som är intresserade av att etablera sig på regementsområdet, utöver växtförsäljaren Plantagen.

Åbergs förhoppning är att Ica-affären kan öppna dörrarna vid årsskiftet. Om det verkligen är klart då är lite osäkert, betonar han.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons