Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IBM säger upp alla varslade

Annons

IBM sade på onsdagen upp de 23 IT-tekniker som varslades den 26 maj. Kvar blir endast en på IBM Ludvika som ska sköta IT-nätet åt ABB Ludvika.

- Sju personers tjänster har flyttats till Västerås och övriga som sagts upp har chans att söka andra jobb som är lediga i Västerås. Om de sju tackar ja till att flytta med vet jag inte i dag, säger SIF:s fackliga ombud, Carin Simonsson.

- Jag har i dag svårt att bedöma hur många av oss som söker jobben i Västerås. De flesta av oss bor i Ludvika men vi har också personal som bor i Borlänge och Falun. De flesta har familj så det är inte så lätt att röra på sig.

Carin Simonsson berättar att ännu finns inget datum fastställt då IBM stänger helt. Personalen har uppsägningstider på mellan en månad och ett år. IBM-personalen är i dag mycket nedslagna, de gick över till IBM med stor framtidstro som nu grusats.

- Just nu ligger motivationen på noll.

- Vi avslutade MBL-förhandlingen i oenighet, vi håller inte med om att det föreligger arbetsbrist och hävdar att det blir mängder med arbetsuppgifter åt ABB som det blir svårt att hinna med efter en flytt.

- IBM hävdar att de klarar uppdraget med att skicka IT-tekniker från Västerås, Falun eller Karlstad och det tror vi inte på, säger SIF:s ombud.

Carin Simonsson vet av personlig erfarenhet att det är en tuff tid som väntar när man blivit arbetslös.

- Själv har jag sökt några jobb i Västerås, men om jag får ett vet jag inte.

- Förra gången jag blev arbetslös arbetade jag på Ludvika Tidning. Då hörde jag inte ens talas om facket.

- Första gången ringde Johan Tiblin från Falun och sa upp mig. Andemeningen i det han sa var att jag borde tacka och bocka för att jag fick en månads uppsägningstid. Jag var hemma i tre veckor då jag kom på att jag hade arbetat så länge att jag hade tre månaders uppsägningstid. Fast HTF-facket lyfte inte ett finger. SIF arbetar på ett helt annat sätt, men inte ens det hjälpte denna gång, säger Carin Simonsson.

Andra gången som Carin drabbades av arbetslösheten var efter att Bergslagsposten och Ludvika Tidning slogs samman 1993 och drog ned på personalen.

- Tiden från december 1993 till dess jag fick fast jobb på ABB april 2000 gick jag kurser och arbetade som lärarvikarie. Det blir inte lätt för mig och mina kollegor vi blir stående utan ett fasta jobb, säger Carin Simonsson.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons