Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ibland blir inte ett och ett två

Annons

Nu är vi på väg att inom Södra centrum skapa bostäder på Tiskenparkeringen. Falu kommun ska vara en sjöstad. Hur ska vi kunna leva upp till detta om vi vid Tisken och Runns norra strand låter det etablera sig bostäder och annan verksamhet? Vad blir kvar av stranden för Faluborna? Ibland blir man förundrad när man långt ute i skogen inte får bygga sommarbostäder eller bostäder inom 100 meter från en strand. Men med hänvisning till planerat område kan det byggas invid en strand till exempel vid Tisken. Där om någonstans borde det vara byggnadsförbud till gagn för cirka 30 000 Falubors möjlighet att komma nära sjö-strand.

Här deklarerar Jonny Gahnshag att majoriteten vill ha fler bostäder vid Tisken. Detta är att tillgodose ett fåtals behov av strand som inte stämmer överens med min grundsyn.

Den föreslagna nya sträckningen av Korsnäsvägen har Ulf Elgemyr tagit upp på ett bra sätt som jag helt ställer mig bakom. Att sedan Jonny Gahnshag försöker förklara varför majoriteten stödjer förslaget gör inte saken bättre.

Falun behöver ett resecentrum men det ska vara samlat. Hade knutpunkten och helheten behandlats samtidigt så bedömer jag att det inte sett ut som det nu är föreslaget. Vi har en vacker och ståtlig järnvägsstation. Tänk om denna fått vara utgångspunkten där all trafik fått vara samlad tåg, regionala bussar, landsortsbussar, knutpunkten, taxi och gods. Ingen flytt av perronger hade behövts.

Resenärer från stadsbussarna har inte behövt släpa sig och bagage 200 meter uppför en trappa till övrig trafikverksamheten. Här har Jonny Gahnshag angett att det ska vara "Bra pendlings- och bytesmöjligheter mellan tåg-buss-taxi-bilar-cykel." Hur kan han då acceptera avståndet mellan knutpunkten - resecentrumet?

Ulf Elgemyr manar till kamp om här ovan redovisade viktiga fråga för Faluborna. Det ska bli intressant att följa den fortsatta utvecklingen. Har politikerna (även jag) kurage/kraft/vilja att förändra detta förslag.

Södra centrum med komplement av regementsområdet är Faluns expansionsframtid. Därför gäller det att inom området skapa bra förutsättningar för detta. Det nu framtagna förslaget är ett bra underlag till en fortsatt diskussion om detta.

ERIK MÅLLE LINDBERG

Mer läsning

Annons