Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ian Lundin försvarade Bildt i KU

Annons

Nuvarande utrikesminister Carl Bildt var inte inblandad i några förhandlingar för Lundin Petroleum i Sudan när han satt i bolagets styrelse. Det sade styrelseordförande för Lundin Petroleum i KU på måndagen.

Carl Bildts tidigare aktieinnehav i bland annat Lundin Petroleum har anmälts till riksdagens konstitutionsutskott (KU). Enligt socialdemokraterna och miljöpartiet finns det en risk för jäv i Bildts nuvarande roll som utrikesminister.

Men enligt Ian Lundin var Carl Bildts roll enbart som rådgivare och expert. Han var aldrig inblandad i några förhandlingar eller avtal med Sudan om oljeprospektering i landet.

Socialdemokraten Morgan Johansson ställde flera kritiska frågor om Lundins verksamhet i Sudan och redogjorde bland annat för den kritik som kommit från människorättsorganisationer mot tillståndet i landet. Han vill också veta i detalj vilken roll Carl Bildt spelat.

Frågorna ledde till en öppen polemik mellan KU:s ledamöter mitt under utfrågningen. Utskottets borgerliga ledamöter framhöll att KU:s uppgift är att granska Carl Bildt sedan han blev utrikesminister, inte vare sig Lundin Petroleums verksamhet eller vad Carl Bildt gjorde innan han blev utrikesminister.

Icke desto mindre försvarade Ian Lundin bolagets verksamhet i Sudan och framhöll att det positivt påverkat såväl den ekonomiska utvecklingen i landet som skapandet av ett fredsfördrag.

Han kunde bara erinra sig att Carl Bildt varit med på en resa med bolagets styrelse till Sudan, då man träffade den sudanesiske presidenten. Men han underströk att Bildt inte spelade någon roll i arbetet med att få kontrakt på oljeprospektering.

I februari sålde den förvaltare som sköter Bildts aktieinnehav Bildts aktier i Lundin Petroleum. Enligt Carl Bildt var det ett beslut han inte påverkat.

Carl Bildt själv kommer till KU på tisdagen.

TT

Mer läsning

Annons