Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IAEA manar Japan till öppenhet

Annons

Radioaktivitetsläckan från världens största kärnkraftverk efter jordbävningen i måndags i Japan var värre än vad som först uppgavs. FN:s atomenergiorgan kräver nu en fullständig utredning av olyckan.

De första uppgifterna om radioaktiviteten i de 1|200 liter vatten som rann ut i havet från kärnkraftverket efter jordbävningen stämde inte. På onsdagen meddelade kraftverket Kashiwazaki-Kariwas ledning att vattnet innehöll 90|000 becquerel, inte 60|000 som tidigare uppgivits. Men strålningsnivån ligger fortfarande under tillåtna gränsvärden, försäkrade företaget.

Läckan och en brand i en transformatoranläggning vid kärnkraftverket har minskat japanernas förtroende för kärnkraften, som står för en tredjedel av landets energiförsörjning. Regeringen har kritiserat kraftverkets ledning för att ha varit alltför långsam med att lämna information efter olyckan. Nu ska anläggningen hållas stängd tills säkerheten har utretts.

Skalvet i måndags var kraftigare än vad Kashiwazaki-Kariwa, världens största kärnkraftverk, är byggt för att klara av.

På onsdagen gav sig även FN:s atomenergiorgan IAEA in i efterspelet kring olyckan på kärnkraftverket. IAEA:s chef Mohamed ElBaradei manade till öppenhet i utredningen om olyckan. Han sade också att FN-organet är redo att sända en internationell undersökningsgrupp till Kashiwazaki-Kariwa för att bistå den nationella utredningen.

Jordbävningen i måndags mätte 6,8 på Richterskalan och skalvets epicentrum låg endast nio kilometer från Kashiwazaki-Kariwa.

Jordskalv är mycket vanliga i Japan _ ett skalv inträffar i snitt var femte minut. Nio människor omkom och drygt 1|000 skadades i måndagens jordbävning.

TT

Mer läsning

Annons