Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I verkliga livet händer inte detta

Annons

Det var en gång en man som tyckte om att åka skidor. Det gjorde även hans hustru, barn och flera av hans grannar. Problemet var att vägen till de fina skidspåren var så lång.

Nu var det så, att mannen som tyckte om att åka skidor var av det handlingskraftiga slaget. Han beslöt att ordna egna skidspår över en närbelägen sjö och på en gammal skogsbilväg.

På sommaren arbetade mannen med att förbereda spåret, han röjde sly och byggde små broar. Ja, han la ner både tid, arbete och pengar för att skidspåret skulle bli bra.

Så kom då vintern. Isen la sig på sjön, snön föll vit över världen och mannen som tyckte om att åka skidor gladde sig. Nu skulle här göras spår.

Han åkte många mil och lånade en spårsläde. Han kopplade släden efter skotern och körde upp ett fint spår. På skogsbilvägen höll han sig på ena sidan, eftersom han visste att det ibland körde skotrar där.

Mannen som tyckte om att åka skidor, tyckte även om att åka skoter och ansåg att skidspår och skoterspår kunde samsas på vägen. Efter flera timmar var han färdig. Äntligen kunde han åka skidor.

Han var glad, åkte ett varv, två varv och tre varv. Han var mycket nöjd både för egen del och för alla andra som nu kunde åka skidor på hemmaplan.

På fjärde varvet hörde han motorljud. Det fina skidspåret var sönderkört. Trots att han hade varit så noga med att lämna utrymme på skogsbilvägen hade skotrarna åkt slalom över hela vägen. Och på sjön var det inte mycket bättre - skidspåret var borta. Mannen som tyckte om att åka skidor blev ledsen.

Vi ska nu stanna upp i sagoberättandet och ställa oss några frågor: Om de skoteråkande hade förstått vilket arbete som låg bakom skidspåren, hade de då skadeglatt förklarat för mannen som tyckte om att åka skidor, att skoter det får man åka var man vill?

Och hade det inte i deras motorburna hjärtan väckts sympati och förståelse, om de sett den glädje som mannen, hans hustru, barn och grannar skulle ha haft av skidspåren?

På dessa frågor får vi inget svar. Detta är ju trots allt en saga. I verkliga livet händer inte detta eftersom vi alla fått lära oss att visa hänsyn och respekt. Eller?

SKOGSALFEN

Mer läsning

Annons