Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I väntan på USA-coach

Annons

Sedan är det meningen att ett tränarbesök ska ske varje månad. Den aktuelle amerikanske coachen är Tom Gillespie, bosatt i London.

- Meningen är att han ska hjälpa till och se vilka behov som finns. Det känns jättebra. Storsamlingen i Orlando betecknas som världens största clinic med över 30 föredragshållare och över 200 utställare. Den svenskla delegationen representerades av Tony Klarberg och Ola Sund från basebollgymnasiet, Kristian Pälviä, Svenska baseboll-och softbollförbundet samt seniorlandslagets Peter Schöön och Doug Skiles.

-Vi lyssnade på föreläsningar och stod i montern och marknadsförde basebollgymnasiet och svensk baseboll. Det var ett stort intresse för svensk baseboll, konstaterar Tony Klarberg.

Han menar att det gäller att titta framåt och försöka utveckla ett långsiktigt samarbete med amerikansk baseboll. Klart är i alla fall att Major liege baseball är positiva att även fortsättningsvis stötta sporten i Sverige.

Ett av målen är att europeiska skollag i framtiden ska inleda utbyten i olika former. Något som för Lek-sands del kan bli aktuellt om två-tre år när utbildningen har slagit rot ordentligt.

Under premiäråret studerar nio ungdomar vid Lek-sands basebollgymnasium och som det ser ut har ytterligare sju antagits till studier med start i höst. Sedan tillkommer de som studerar med basebollinriktning på folkhögskolan.

Tony Klarberg ser framtiden an och hoppas akademin i Leksand ska begåvas med riksintag.

- Vi hoppas på det. Kommunen, klubben och basebollförbundet gör en gemensam ansökan nu i januari.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons