Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I väntan på ett nytt museum

Annons

- Idén fick vi för tre år sedan. Sedan dess har det varit många vändor, men nu under våren har det gått snabbt, säger Karl-Åke Dahlgren.

Intresset för bilar med mer än 30 år på nacken är stort i Svärdsjötrakten. Veteranbilsförening har ett 60-tal medlemmar och nu har elva av dem bildat en ekonomisk förening för att kommunen ska få en motpart i förhandlingarna.

Det gamla Väggaraget har ett fint läge mot Borgärdesströmmen. Här höll Vägverket till innan försvaret tog över och använde husen som förråd. Nu har kommunstyrelsen i Falun beslutat att utnyttja förköpsrätten och slanta upp 150 000 kronor för byggnaderna och marken. Stadsbyggnadskontoret anser att det här är ett bra tillfälle att skapa en markreserv i centrala Svärdsjö. Någon större efterfrågan på tomter finns inte i dag, men när behov uppstår kan man skapa fyra småhustomter.

Att riva de byggnader som finns skulle kosta. I stället har kommunstyrelsen beslutat att veteranbilsfolket ska få köpa dem för 75 000 kronor. Den ekonomiska föreningen kommer att ta lån för att finansiera köpet, sedan är det eget arbete som gäller. Taket på garaget måste tätas, portar ska sättas upp och det stora tältet lagas. Ett sätt att dra in pengar kan vara en husvagnsparkering i tältet.

- Det är bra att få ett nav som verksamheten kretsar runt. Här finns en smörjgrop, men jag tror att mekandet fortfarande kommer att ske hemma, så man kan gå direkt ur sängen en lördagmorgon och ut i garaget, säger Lars Eriksson.

De tre entusiasterna understryker att grannarna måste ge klartecken innan allt är klart, och länsstyrelsen måste också säga sitt.

Att sedan fylla museet är inget som helst problem. Veteranfolket har bilar de kan låna ut. Jan Ordéus har fem egna, Karl-Åke har sex och Lars har... ja, är det tio, femton eller tjugo? Han är inte riktigt säker, det beror på hur han sätter ihop dem.

- Här finns utrymme för att bygga miljöer och ordna specialutställningar, med till exempel stora amerikanare eller tyska småbilar, säger Jan Ordéus.

Det finns sedan förut fordonsmuseer i Torsång och Grängesberg, men de är mindre.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons