Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I union med Norge

Annons

Den 5 februari mötte Norges statsminister Kjell-Magne Bondevik EU-kommissionens president Romani Prodi. Då sa han att Norge ska införa övergångsregler mot arbetskraftsinvandring.

Det norska senterpartiet liksom vänsterpartiets kollega i Norge, socialistisk venstre, har hela tiden kämpat för övergångsregler och jublade när de fick det oväntade beskedet. Hur kan centern och vänstern vara så totalt olika deras kolleger i Norge?

De norska socialdemokraterna har utarbetat förslaget till övergångsregler och det lilla jag har sett av detta förslag tyder på att det är ett bra förslag.

Norrmännen har sneglat på tyskarnas lagar. Norrmännen kommer, liksom tyskarna, att se till att det blir ett stopp på det skadliga bruket av F-skattesedlar.

De tänker också införa statlig allmänförklaring av kollektivavtal. Tyskland har haft en sån lag ända sedan år 1923. Då hade Tyskland en riktig arbetarregering som under ett års tid hann stifta många bra lagar.

Nu måste väl ändå en riksdagsmajoritet i Sverige ta sitt förnuft till fånga och lyssna på norrmännen och tyskarna.

Sverige måste strunta i till exempel Polens protester. Öststaterna struntade ju i Frankrike, Belgien och Tyskland när de deltog i Bushs krig mot Irak. Detta krig stred mot allt vad folkrätt heter.

BIRGER HANSSON

Mer läsning

Annons