Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I trollskogen

Annons

Jag trodde jag att det var förlegat med tron på troll. Men Leksands naturskyddsförening har fortfarande tomtar på loftet. Trots det nyinvigda natur- reservatet Kägelberget om 300 hektar produktiv skogsmark som skogsägarna släppt till för all framtid, är de ändå missnöjda.

En stor del av en skogsägares mark är impediment, den består alltså av myrar, bergsbranter och raviner. De sparas alltså som naturområden.

Enligt naturskyddsföreningen ska impedimenten ej inräknas i skyddsvärd mark, utan man kräver produktiv skog.

Föreningen ondgör sig över att det finns övervägande 40-årig skog och alltför många skogsbilvägar.

En skog förändras ständigt och har så alltid gjort. Och därmed förändras livsbetingelserna för växter och djur över tiden. Många arter gynnas faktiskt av det moderna skogsbruket med bland annat kalhyggen och dess rika växtlighet.

Gammal skog ger ifrån sig mera koldioxid än den binder och bidrar därmed till växthuseffekten.

Den skog som binder mest koldioxid är den uppväxande ungskogen. Föreningen misstror skogsägarnas förmåga att bedriva ett hållbart skogsbruk och värna naturen.

Rödlistade arter finns inte bara i gammelskog. I en aspstubbe på ett hygge hittades av forskare 17 rödlistade arter. Rödlistan vilseleder. Det finns många rödlistade arter i konventionellt skött skog.

Naturskyddsföreningens medlemmar borde vara tacksamma för att skogsägarna samarbetat och byggt dessa skogsbilvägar, som föreningsmedlemmarna så flitigt använder vid besök i naturen.

Skogsägare med ansvar

Mer läsning

Annons