Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Templets tystnad finner de lugnet

Annons

Alla typer av människor, i alla åldrar, från hela Sverige och Norden kommer till S:t Davidsgården och Meditationsgården.

Just de här dagarna är en grupp präster och diakoner på besök. De går en meditationsledarutbildning för att de sedan ska kunna ha egna grupper i respektive församling.

Meditationsgårdens kurser är indelade i fyra huvudgrupper, kulturens källor, människosyn och etik, andlig vägledning och att finna sig själv.

- Meditation, avspänning och yoga ligger i tiden. Vi har alltid fulla kurser, säger Ingrid Eriksson som arbetar med kursverksamheten på Berget.

- Existensiella frågor blir viktiga i en tidsanda med mycket uppskruvat tempo. Människan glöms bort. Hon får inte plats och frågan blir vem är jag?

Meditera betyder ursprungligen mäta, besinna, reflektera, men fick sedan också betydelsen att gå in mot sin mitt, in mot den inre vilan.

Per Mases skriver i sin bok Den inre trädgården om en stressad vardag. Bekymmer, trötthet, besvikelser. Om känslan av att vara slav under förutsättningar som inte kan förändras.

Människan behöver möjlighet till rekreation, vila, frihet, avspänning. Bort från alla tvång.

Det mänskliga hjärtat kan inte tillfredsställas av materiellt välstånd. Att söka sig till stillhet, meditation och kontemplation har blivit ett behov.

Människan behöver tider av tystnad för att hinna ikapp sig själv. Tystnaden hjälper oss att bearbeta känslor och olösta problem. Människor behöver tystnaden för att hinna tänka färdigt och få överblick över var man befinner sig.

- I vardagslivet märker vi kanske inte spänningarna och oron, men när jag medvetet kopplar av i en rofylld miljö märker jag att vägen till ro är svår, säger Per Mases.

- En hjälp kan vara vacker musik, en öppen brasa, lyssna till ett avslappningsband.

- I början kan man vara besvärad av tankebruset under meditationen. Det kommer upp dumma tankar, oväsentliga och fragmentariska, men när vi inte censurerar dem ger vi plats för kreativa processer, anser Per Mases.

Per Mases talar också om kristen mystik. Mystik som hör ihop med det grekiska ordet myo, som betyder jag stänger, mysterium och hemlighet.

Kärleken är huvudbudskapet både i den kristna tron och den kristna mystiken. Kärleken lockar oss att gå vägen. Allt handlar till sist om kärlek, mänsklighetens och skapelsens räddning.

Per Mases beskriver den positiva tystnaden.

- Om tystnaden har kärleken som förtecken, sätter den i gång positiva känslor och tankar. Tystnaden vid en porlande bäck, i en öde glänta i skogen. Den läkande, stärkande tystnaden och nattens tystnad där den läkande sömnen rensar hjärnan och bearbetar intryck. Sömnen kan inte ersättas av meditation.

- Sittmeditationen gör drömlivet klarare och det blir lättare att tyda drömmar. Drömmar är en projektion av känslor. Drömmarna har en praktisk betydelse genom vägledande signaler.

Den rofyllda tystnaden är också vila. Att till exempel gå ensam i sin egen takt är naturligt och en enkelt och ger hjälp att nå inre harmoni. Bekymren blir mindre viktiga. Promenaden kan vara en skönhetsupplevelse som ger harmoni och lycka och vi får också uppleva det gudomliga i naturen.

Per Mases talar om den inre trädgården hur den växer och utvecklas. Människans rotfäste stabiliteten, den trygga närvaron, hållningen har en psykisk och andlig dimension. Självkänsla och självrespekt är nödvändig för att nå inre balans, skriver bland annat Per Mases i sin bok Tystnaden.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons