Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I täten för ökad hälsa

Annons

- Malung tycks vara en perfekt kommun för ett sådant projekt eftersom man redan kommit en bit på väg när det gäller rehabilitering av personal inom äldreomsorgen, skriver Gunnarsson i en fråga till näringsminister Björn Rosengren.

Gunnarsson vill veta vad ministern tänker göra för att få fart på ärendet. Gunnarsson erfar nämligen att det varit svårt att få besked från och kontakter med näringsdepartementet, som håller i pengarna för regeringens 11-punktersprogram om ökad hälsa i arbetslivet.

- Det kan jag bara instämma i. Jag har hållit på i månader för att få kontakt med den ansvarige, men hittills har det varit stört omöjligt trots tiotals telefonsamtal, mejl och inläsning på telefonsvarare, säger socialchef Jan Bornestig.

Malungs kommun har redan i flera år arbetat med frågor som friskvård och rehabilitering av långtidssjukskrivna, bland annat i ett projekt "Ha kul" som drivs i samarbete mellan kommunen och Karolinska institutet.

- Vi har gjort en hel del erfarenheter och jag anser att vi ligger relativt långt fram med frågor som rör personalens ohälsa inom den offentliga sektorn samt rehabilitering och förebyggande friskvård. Vi har en bra rehabiliteringsorganisation. Vi skulle kunna bygga vidare på det arbete vi redan gjort och göra en modell eller en handlingsplan som andra kommuner skulle kunna få nytta av. Jag tror också att vår kommun är lagom stor för att vara pilotkommun, vi har en gripbar omfattning på verksamheten, säger Jan Bornestig.

- Regeringens elvapunkters-program passar bra på Malung och i delar av det programmet är vi redan en bra bit på väg, säger Bornestig.

Nu återstår att se om riksdagsman Gunnarsson kan få snurr på departementet, så att Malungs kommun åtminstone kan få ett besked om man får bli en av pilotkommunerna.

Det finns totalt 100 miljoner kronor anslagna för elvapunktersprogrammet. Regeringen söker efter pilotkommuner. Men det har hittills varit svårt att få något besked om hur pengarna ska fördelas.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons