Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I sommar väntar akut läkarbrist

Annons

I sommar är vården på vårdcentraler, BB och inom psykiatrin hotad på grund av personalbrist. För att klara bemanningen tvingas många sjukhus att stänga avdelningar eller dra ner på antalet vårdplatser, visar en rundringning som TT gjort över landet.

Bristen på distriktsläkare, psykiatriker och specialistsjuksköterskor slår hårt. Det gäller bland annat för Bjarne Jensen, chef för primärvården i nordvästra Skåne. Läkarbristen på hans 23 vårdcentraler ett vardagsproblem. Trots att var tredje läkartjänst är vakant har det gått att upprätthålla servicen genom effektiv planering. Men i sommar tvingas vårdcentralen i Ljungbyhed stänga under fem veckor.

Enligt Svenska Distriktsläkarföreningen saknas det 2|000 läkare för att uppfylla statens mål på totalt 6|000 läkare på landets vårdcentraler. Särskilt kärvt är det i de norrländska landstingen, Västra Götaland och delar av Småland och Skåne.

Elisabeth Möller, vd på bemanningsföretaget Doc Partner, bekräftar bilden. Hon får mycket beställningar från just primärvården och psykiatrin.

TT

Mer läsning

Annons