Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I sakta mak genom stan

Annons

- Jag har haft många gamla amerikanare förut och åkte mycket i början av 1960-talet. Då kunde man nog kalla mig raggare.

Nu kan man nog snarare säga att jag är en återfallsraggare, skrattar Rolf Rönnberg där han sitter bakom ratten på sin Ford Fairline Victoria från 1956.

En sticker med texten "Thurboraggarn" som sitter fastklistrad på instrumentbrädan ger en ledtråd om att han är uppvuxen och startade sin raggarbana i den lilla byn Thurbo utanför Hedemora.

Tillsammans med ett gäng kompisar gjorde han Dalarna från förarsätet på en amerikanare varje helg.

- 87 öre litern kostade bensinen när jag började åka. Vi var några kompisar som åkte runt i stora bilar och hade roligt, raggade tjejer och så där. Du vet, det var bara att öppna dörren när man var ute på stan så hade man baksätet fullt av tjejer.

På senare år har Rolf som numera bor i Borlänge varit utan jänkare under en lång period.

Men några kompisar har fortsatt med bilarna och förra året kunde han inte hålla sig längre utan köpte sin svartvita Ford.

Bilen betalade han 140 000 kronor för men blev nyligen erbjuden 200 000 blankt. Men säljer, det gör han inte.

Bilen är som en hobby och cruisingen, den är en chans att få visa upp sig.

- Det sitter kvar i nerverna på något vis, vet du. Det är kul när man kommer med den här bilen. Då måste folk som aldrig brukar bry sig annars titta, säger Rolf med ett leende medan vi sakta glider fram längs med Faluån.

Faluborna gick man ur huse under gårdagskvällen för att spana in gamla bilar. På slingan som i år hade fått en lite annorlunda sträckning än förra året med hänsyn till busstrafiken rullade över 1 000 ekipage i sakta mak.

Copparmine cruiser som arrangerar Falucruisingen lät de flesta entusiaster delta men inte riktigt vem som helst slank in i motorcaravanen.

- Våra vakter står och delar ut lappar till dem som vill åka hela slingan och är det någon som kommer med en ny BMW kabriolett eller en glänsande Volvo 740 så är det stopp. 90 procent åker med amerikanare och resten med gamla entusiastbilar, säger Peder Flygt, ordförande i klubben.

Festen fortsätter även i kväll med marknad, uppträdanden, prova-på-linedance och ponnyridning uppe vid I13.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons