Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I rikstopp - trots akademikerbrist

Annons

37 procent av högskolans studenter kommer från hem utan akademiker. Det är en av de högsta siffrorna i landet.

Nu beror inte det bara på att skolan är duktig på att rekrytera, utan även på att det inte finns så många akademiker i Dalarna.

Faktum är att Dalarna är ett av länen med lägst antal akademiker i landet, med tolv procent högutbildade. Bara Gävleborg är sämre, om man till exempel tittar på utbildningar på tre år eller längre. För Stockholms län är siffran 23 procent.

Det är med andra ord inte så svårt att hitta barn till föräldrar utan längre eftergymnasial utbildning. Sedan gäller det att få dem att börja studera på högskolan.

- Men å andra sidan bryts mönstret av lågutbildade bara av att vi har en regional högskola, säger Bertil Hammarström, och fortsätter:

- Även andra högskolor och universitet rekryterar fler härifrån än de gjorde tidigare. Det blir ett allmänt intresse för högskolan bara genom att vi finns här.

Han tror med andra ord att de låga siffrorna vad gäller utbildningsnivån kommer att förbättras ganska raskt.

- Jag törs säga att på de senaste 15 åren har utbildningsnivån fördubblats i länet.

Det beror på flera saker, menar han:

- Det är nära till oss, det är lättare att börja här även om man har sociala band till trakten. Vi kan också anpassa studierna efter de behov som finns i samhället omkring oss.

Bertil Hammarström säger att det ställs särskilda krav på skolan, med så många studenter utan akademiska förebilder.

- Jag är inte säker på hur det visar sig rent konkret, det märks ingen skillnad i studieresultaten. Kanske har man en vagare bild av vad det innebär att studera på högskolan.

Om ingen omkring en har studerat, kanske man tror att det är en katastrof att missa en tenta, man kanske inte får vägledning om studieteknik med mera.

- Men hur det påverkar studenterna är självklart individuellt.

- Vi försöker vara lyhörda för de studenter som kommer till oss, och se deras behov. Alla studenter ser ju inte likadana ut och har inte samma förutsättningar.

Är det verkligen möjligt med 10 000 inskrivna studenter?

- Ja, vi är ändå en liten högskola och närmare studenterna än de stora högskolorna och universiteten.

Bertil kommer själv från en familj med låg akademisk bildning, men för hans del gjorde det varken till eller från, tror han.

- Det här var på 1970-talet, vet du. Då skulle man göra sina egna val utan föräldrars påverkan, säger han och skrattar.

ULRICA SÖRMAN

Mer läsning

Annons