Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Rättvik finns sommarjobben

Annons

I Rättvik erbjuds ungdomarna arbete i två veckorsperioder. Enligt Caj Raunio på kommunens arbetsmarknadsenhet har alla som sökt plats fått sådan de senaste åren. Förra året var det 62 sökande och då fick samtliga arbete.

I Leksand får ungdomarna själva ordna sina sommarjobb:

- Det erbjuds väldigt mycket sommarjobb i Leksand, säger Christer Swedhs (c), vice ordförande i kommunstyrelsen, och pekar bland annat på turismen i området.

Enligt Swedhs har man inte diskuterat att sätta in ytterligare kommunala insatser för att ordna sommarjobb.

- Marknaden ska sköta detta, säger han.

Enligt en enkät som kommunen gjorde förra året uppgav 85 procent av de tillfrågade gymnasieeleverna som sökt feriejobb, att de fått jobb.

Då vissa ungdomar behöver särskilt stöd för att komma in på arbetsmarknaden kommer nu de platser som finns att fördelas, i samarbete med socialförvaltningen, till i först hand dessa elever.

I Mora erbjuds enbart sju eller åtta gymnasieelever jobb. Förklaringen är besparingskravet på en miljon kronor på arbetsmarknadsenheten.

- Förra året hade vi 70 ungdomar som gick ut nian som fick sommarjobb, det kostade 500 000 kronor, berättar Maria Wahlberg som är handläggare på arbetsmarknadsenheten.

- Det är tråkigt att kommunen tar bort en gratis marknadsföringsåtgärd, säger hon och påpekar att jobben ofta har varit inom vård och omsorg. En bransch som inom något år beräknas få stor arbetskraftsbrist.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons