Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I plugget igen - som klassfarfar

Annons

Östen arbetar som vuxen i skolan.

Den här dagen står han under en klätterställning och eleverna flockas runt honom.

Det är en populär farfar, det här.

- Jag slutade realskolan 1961. Inte trodde jag att jag skulle komma tillbaka så här långt efteråt, säger han och skrattar.

- Men jag trivs bland ungarna. Även om jag var lite skeptisk till jobbet från början...

Östen arbetade som kommunal mätningsingenjör i 25 år innan han bytte bransch - och hamnade i byggsektorn. Men den doppade och han blev arbetslös.

- Men frugan och jag fick chansen att köpa 47:ans grill och då gjorde vi det. Vi sålde korv och hamburgare och egentillverkad mat i sex år innan vi sålde. Och då blev jag ju arbetslös, säger han.

Nu ingår han i ett samarbetsprojekt mellan kommunen och arbetsförmedlingen, där åtta långtidsarbetslösa får jobba i olika skolor.

Östen finns varje dag i Hälsingbergsskolan.

- Jag ska finnas till och stötta eleverna. Jag är klassvakt på rasterna och är med på en del lektioner. Efter klockan två på eftermiddagen är jag i fritidsgården och hjälper till.

- Jag ska inte ta några arbetsuppgifter från lärare och assistenter. Jag ska i princip finnas till hands och har ju en del erfarenheter från att jobba med barn, säger Östen, som själv varit aktiv bandyspelare i Karlsbyheden och dessutom ungdomsledare i klubben i många år.

Han trivs med sitt jobb. Han spelar pingis med eleverna, han knyter skor. Och han är ett uppskattat inslag, inte minst på träslöjdslektionerna.

- Det är jättekul med slöjd, då kan jag hjälpa till med mina praktiska kunskaper. Matte och engelska kan jag också hjälpa till med. Men svenska är ibland svårt, säger han.

Östen tycker att han hamnat på en bra skola, med lugna och städade elever.

Och rektor Ingrid Sjösvärd anser att projektet vuxen i skolan är positivt för skolan.

- Javisst, en extra vuxen i en annan ålder är bra för eleverna. De har någon ytterligare vuxen att vänmda sig till. Och lärarna är också enbart positiva, konstaterar Ingrid.

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons