Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I otakt med väljarna

Annons

Jag såg en debatt i TV 4 med underrubriken "Hur sjukt är Sverige". Höga sjukskrivningstal och ökande antal förtidspensioneringar är på sikt ohållbart och utgör ett hot mot nuvarande välfärdssystem som vi vant oss vid i Sverige. Några lösningar på problemen framkom egentligen aldrig vilket kanske ej heller var att vänta. Däremot måste det ha känts rent kränkande för de många sjuka och arbetslösa att se detta sällskap sitta och försöka överträffa varandra om vad som var "rätt" analys av de höga sjukskrivningstalen. Man fick hela tiden intryck av att deltagarna var överens om att folk antagligen inte är sjuka, att systemet med sjukskrivning missbrukas.

Det kanske rent av är så illa att människor faktiskt blivit sjuka av sina arbeten. Ökade förekomster av projektomställningar med minskad anställningstrygghet för individen är säkert av betydelse - men hur ser det ut för övrigt på dagens arbetsplatser?

Ständiga nedskärningar har resulterat i ökad arbetsbörda för kvarvarande personal. Nu "skördar" vi resultaten av 90-talets alla besparingar och dess vurm för privatisering och konkurrensutsättning. Det finns gränser för vad människan tål av ständiga omorganisationer.

En strävan måste vara att anpassa arbetsmiljö och villkor till en hållbar hälsa helst upp till 65 år. Som det nu är, verkar de politiska visionerna mest handla om ökad tillväxt och ökat materiellt välstånd. Om priset för detta ska betalas med utbredd ohälsa hos folket så har nog våra folkvalda hamnat i otakt med väljarna.

THOMAS WALLIN, KONSTNÄR

Mer läsning

Annons