Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Österbyn fixar byborna isen själva

Annons

- Hallå, vart tog pucken vägen? undrar Maria Stikå. Hon och Helene Alm får leta när den svarta trissan halkat utanför plogat område.

Tjejerna spelar med kompisarna Oscar Löfgren och Andreas Stikå. Det blir inte så målinriktat, för åt det hållet har de inte orkat skotta.

Det är nästan jämnt barn på isen i Österbyn, särskilt nu när det är sportlov.

- Vi tycker det är viktigt att den nya generationen får tillfälle till spontanidrott, att barnen ska kunna slänga skridskorna över axeln och gå iväg och åka när de har gjort läxorna, säger Per-Olof Andersson.

Han är ordförande i föreningen vars medlemmar turas om att spola, skotta och sköta omklädningsrummen och sargen. 40 hushåll är medlemmar, en god siffra eftersom det finns ett 60-tal hushåll i Österbyn, Östansjön, Österkvarn och Hunsen, fyra byar öster om Svärdsjö.

Vissa veckor kräver isbanan inte mycket jobb, men så blir det tö, blötsnö och sedan 40 grader kallt. Då krävs det insatser.

Förr fick man anläggningsbidrag, men det har kommunen inte råd med längre. Per-Olof är glad över att engagemanget är så stort i byarna.

- Det är eländigt när man läser om ställen där ingen är intresserad, säger han.

Men elljusspåret i Österbyn ligger i träda. Man har valt att koncentrera krafterna på isbanan, liksom pengarna. Binglottoförsäljning är en inkomstkälla.

Mer läsning

Annons