Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Nornäs ökar elevantalet med 50 procent

Annons

Trots att det bara finns sex årsklasser i skolan i Nornäs, lämnar nu två systrar den idylliska skolan efter sju år. I det här fallet handlar det inte om att de två gått om ett år. Nej, det är systrarna Anita Åhs-Eriksson och Margareta Åhs-Jansson, som i sju år varit lärare i den idylliska skolan.

De två Särnasystrarna har varit långpendlare mellan hemmen i Särna och skolan i Nornäs. En skolväg som de nu kan mer än väl.

Innan de kom till eleverna och skolan i Nornäs, tjänstgjorde de i Särna men fick sedan chansen att avsluta sin lärarbana i Nornäs. Nu, efter 44 års tjänst för Anita och 45 år för Margareta, så lämnar de båda katedern.

- Vi har haft ett helt underbart jobb och skulle ha valt detsamma om vi varit 20-30 år yngre, säger de båda nyblivna pensionärerna.

- Frågan är bara vad man nu ska göra som pensionär, skrattar Margareta.

Genom att de samåkt till Nornäs så har arbetsdagarna blivit långa, räknat i timmar. Båda har funnits på plats under fler timmar än vad skolkassan betalat lön för.

- Det har varit vårt val och vi har försökt göra undan så mycket som möjligt här i Nornäs. Sedan har vi kunnat hjälpa varandra och det hela har fungerat alldeles utmärkt. Inte minst vad gäller kontakten med anhöriga och den övriga personalen, säger Margareta.

Själva skolan i Nornäs var för fem år sedan hotad av nedläggning. Envishet från både personal och bybor, men framförallt ett fungerande samarbete med Malungs kommun räddade skolan den gången.

När lärarinnorna nu lämnar skolan är de faktiskt de enda som gör det efter det här läsåret. Inga andra elever lämnar i år skolan, men däremot kommer det nya elever i höst. Då ökar elevunderlaget med över 50 procent i Nornäs. Fem förskoleelever tillkommer. Tala om skola med elevökning.

Två eldsjälar kommer att saknas när det är dags för upprop i kommunens vackraste (?) skola. Till dess ska en ersättare vara rekryterad efter Anita och Margareta.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons