Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I mars öppnar bion igen

Annons

Den nya filmduken är visserligen inte på plats och alla detaljer inne i lokalen är ännu inte klara. Barnen får ändå se Disneyfilmen om "Lilla kycklingen", som ska rädda världen, på den gamla duken. Mellan de två dagliga föreställningarna blir det gratis fika på Salem.

Det mesta inne i lokalerna är annars klart. Nya biofåtöljer har satts in, scenen har sänkts, breddats och fördjupats, takmålningarna har rengjorts, nya elledningar har dragits och, så långt som möjligt, har lokalen återskapats som den såg ut när den var nybyggd för 100 år sedan, 1906.

Den gamla kristallkronan i taket har rengjorts och ser nästan ny ut. Dessutom lyser den upp lokalen nu, vilket man knappast kan säga att den gjorde tidigare med åtskilliga årtiondens smuts på prismorna.

Från början, när den lilla IOGT-NTO-föreningen Daggdroppen planerade ombyggnaden, hade den tänkt sig att återskapa det torn som tidigare fanns i det sydvästra hörnet av byggnaden.

- Vi fick inte bygga det för Vägverket, och det skulle fordra så mycket grundförstärkning och extrakostnader att det inte gick att genomföra, berättar Sten Olsson, ordförande i föreningen.

Han har, tillsammans med Ivar Westling, dragit det tyngsta lasset under ombyggnadstiden.

- Vi har haft mycket hjälp av våra medlemmar som verkligen ställt upp med praktiskt arbete så mycket de hunnit och orkat.

Att börja rota i så gamla byggnadsverk gör ofta att man upptäcker otrevliga (läs fördyrande) saker mest hela tiden.

- Meningen var att vi skulle starta ombyggnaden redan på försommaren förra året, men det kom igång först på hösten.

- Sedan, när vi skulle gräva för källarutrymmena, kom den första fördyringen, då vi kom på berg och måste spränga för att komma ned, berättar Sten Olsson.

När byggnaden skulle tilläggsisoleras, upptäcktes att väggarna var praktiskt taget tomma mellan ytter- och innerpanel. Det fanns ingen isolering.

Ute i entrén har de gamla fönstren ovanför dörren återskapats, vilket ger en ljus och luftig entré.

Mer läsning

Annons