Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I maktens centrum

Annons

I går började hon som politiskt sakkunnig vid finansdepartementet. Hon blir finansminister Bosse Ringholms närmaste rådgivare när det gäller skattefrågor.

- Det ska bli jättespännande och roligt, samtidgt en stor utmaning. Det ska bli intressant att följa det politiska livet från väldigt nära håll, säger Jakobsson.

Åsa Jakobsson kommer att arbeta direkt under Bosse Ringholm.

- Arbetet handlar om att bereda och ta fram underlag till finansministern. Bortsett från punktskatterna ska jag ha ansvaret för skattefrågor, ett ganska stort område.

Vilka skattefrågor som är de absolut hetaste just nu vet inte Åsa Jakobsson än, så här första dagen på jobbet.

- Nej, det vet jag faktiskt inte. När det gäller skattefrågor händer det inte så mycket just nu. Det blir mer aktuellt på höstsidan när budgeten för nästa år ska läggas. Det känns bra, för då får jag lite tid att jobba mig in i alla frågor.

Men en skatt som alltid är aktuell är fastighetsskatten.

- När det gäller skatter så finns det nog ganska mycket att se över de närmaste åren. Fastighetsskatten är förstås en sådan skatt.

Däremot inte kommun- och landstingsskatterna:

- Nej, de ska sköta sig själva och inte vara styrda. Som jag ser det är det heller inte aktuellt att försöka styra kommuner och landsting när det gäller skatten.

Att vara politiskt sakkunnig är inte vilket jobb som helst. Någon anställningstrygghet finns inte. Lämnar Ringholm regeringen, lämnar också de politiskt sak-kunniga departementen.

Och det är inget jobb som man söker själv.

- Jag blev uppringd av planeringschefen för de politiskt sakkunniga. Han frågade mig om jag var intresserad. Han hade tydligen hört talas om mig. Kanske vill de ha nya människor med ny input, säger Åsa Jakobsson.

Hon kommer närmast från ett jobb som utredare vid Upplands Väsby kommun. Före det utbildade hon sig i Örebro och Stockholm, och har en fil kand med inriktning på ekonomi och organisation.

Men det var i Falun som hennes politiska intresse föddes.

- Jag gick med i socialdemokraterna i Falun i 20-årsåldern. Det var strax före valet 1994. Jag blev invald i kommunfullmäktige och satt med i skolstyrelsen.

Efter att ha gått ut grundskolan, Slättaskolan, och den tekniska linjen på gymnasiet i Falun, jobbade hon under fem år som droginformatör åt Ungdomens nykterhetsförbund, där hon också var ledamot i förbundsstyrelsen.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons