Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I lyckorus mot framtiden

Annons

Det är tidigt, tidigt på morgonen. Runt halvsju. Kostymerna är välpressade, skjortor och klänningar har ännu inte hunnit skrynklas och det sprudlar diskret i glasen. I Falun liksom på de flesta andra platser i landet korkas flaska efter flaska upp till champagnefrukost. Det är tradition.

- Hon var på champangefrukost på Grand i morse. Det blir väl vattentricket i eftermiddag sa jag till henne. Ja, det är ju en kväll också, hördes en orolig far säga, allt medan de lövade lastbilarna med skrålande studenter for ärevarv efter ärevarv runt Stora torget.

I spåren av Haraldsbogymnasiets kortege följde en salig ljudmix. Allt-ifrån sambatoner till "sjung om studenten" och "tvåorna har ett år kvar vi har bara festen kvar," som studenterna från hotell- och restaurang så glatt skränade.

Kaxiga esteter förklarade på sitt ekipage att de var störst, bäst och härligast, medan andra berättade att de nu kände sig "ännu mer vilse."

En dag som denna är det mesta ritualiserat från morgonens champagnefrukost till nattens superier. Till och med talen har något förutsägbart och bestämt över sig.

I Kristine kyrka fick till exempel studenterna från Haraldsbo lyssna till goda råd från sin gymnasiechef Peter Berglund som manade dem att ta sig tid att stanna upp och tänka efter:

- Fundera över vad som är kvalitet just för dig. Det är ju ni som är vår framtid!

Klämde han till med, och Ninni Bäfver talade till "Haraldsbos drottningar och kungar" om dagen som inte kan vara något annat än både lycklig och sorglig i samma andetag:

- Ni som vet vad ni ska göra plugga, jobba eller åka jorden runt, och så ni som inte har en aning om vad ni ska göra i höst - kom ihåg att ni inte är ensamma om det - gör nu vad ni vill. Ni har hela livet framför fötterna, ni är fria!

På väg från Stora torget till redaktionen sade fotografen:

- Det är alltid fint väder på studenten.

Tänka sig att till och med vädret är traditionsbundet.

Mer läsning

Annons