Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I kväll startar årets Ludvikafest

Annons

25 toaletter i stället för 10. Det är den största skillnaden mellan årets och förra årets Ludvikafest. Och så kostar det att springa på toa. Fem riksdaler, närmare bestämt.

- Vi tycker att det är värt det att kunna gå på en fräsch toalett, konstaterar Håkan Rosén.

För övrigt är konceptet detsamma som förra året.

- Utbudet är brett, för att passa alla åldrar.

- Vår målsättning är att programmet ska locka alla typer av människor, och att de ska komma ut tidigt om kvällarna.

- Förra årets fest var så lyckad att det inte finns anledning att ändra på någonting annat. Det var en optimal upplevelse, där trivseln kändes i husväggarna.

Festen pågår i dag torsdag, fredag och lördag. Bander som inleder är Ulf Ohlsson Swingtett, tätt följt av Ludvikaspelen på Hillängen. På kvällen ges plats på scenen åt ett av Ludvikafestens stora namn - Friends.

- Eftersom Ludvikaspelen går på torsdagen i stället för som förra året, på onsdagen, är programmet över helgen något tightare.

- Men vi hoppas att publiken ska orka festa intensivt hela helgen.

Förra året lockade festligheterna mellan 20 000 och 25 000 personer. I år har annonser gått ut i lokala tidningar samt i Aftonbladet.

- Det finns ingenting som talar för att färre skulle komma i år, konstaterar Rosén.

- Snarare tvärtom. Sådant här brukat sprida sig snabbt, och vi hoppas att Ludvikaborna tar hit många vänner och bekanta.

Det enda som skulle kunna grusa planerna är ett ordentligt ruskväder.

- Vi har backupplan för "Dans på stan", som egentligen ska vara utanför gamla NLT-huset på Carlavägen. Om det blir regn, kommer dansen i stället äga rum i sporthallen.

- De andra framträdandena kör vi utomhus oavsett väder. Det här ska vara en folkfest på stan, och då kan man inte ge sig till att flytta in för lite rusk.

- Man måste våga chansa för att vinna, och vi hoppas på strålande solsken.

Helgens givna festplatser är de båda scenerna. Den stora, på Engelbrektshörnan, eller Brända tomten, och den lilla på nya Garvarns torg.

- Där blir det uppträdanden från tidiga dagen till sena natten, säger Rosén.

För den yngre publiken väntar ett disko i stadsparken på lördagen.

Liksom förra året kommer också hela stan vara uppbokad som festplats. Alla restauranger, kaféer och barer som har utskänkningstillstånd är engagerade i festligheterna, och överallt kan partybiljetterna användas.

- Serveringarna bestämmer själva om de ska ha öltält, eller använda befintliga serveringsplatser. Klart är åtminstone att ett öltält, liksom förra året, kommer att finnas på Gågatan, utanför Gallerian.

De vägar som kommer att stängas av till förmån för evenemanget är Engelsbrekstgatan mellan Carlavägen och Storgatan, samt Carlavägen mellan Fredsgatan och Storgatan. Dessutom öppnas Köpmannagatan i båda riktningar.

För kommunens del är arrangemanget inte särskilt kostsamt.

- I år kommer vi undan med en nota på 85 000 kronor. Resten är finansierat av sponsorer.

Sammanlagt finns 240 sponsorer, som tillsammans skänker 615 000 kronor till arrangemanget.

- Det är givetvis jättebra, men nästa år hoppas vi att alla kostnader betalas av sponsorer.

Och så slutligen ett råd från Håkan Rosén, inför den stora festen:

- Sitt inte hemma i bersån och vänta till klockan tio, utan kom ned till stan tidigt. Då får ni njuta av de härliga kvällarna ännu längre.

STINA ANDERSSON

Mer läsning

Annons