Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Kniva får ädel konst leva vidare

Annons

Två av byns karlar har eldat ugnen sedan i förmiddags för att Knivakvinnorna ska kunna baka tunnbröd.

Gunvor Stahre leder övningarna, hon är van att baka och lär gärna de andra byborna.

- Nu när vi fått en bagarstuga så måste vi ju använda den, Det gäller att komma i gång, säger Gunvor.

Degen har stått sedan dagen innan. Nu ska den varma pressade potatisen knådas in, enligt recept från Boda, Rättvik.

- Det här har jag drömt om sedan jag var liten, det smakar så extra gott när det är bakat i stenugn, säger Ingrid Söderberg.

- Och så är det härligt att baka tillsammans, säger Ulrica Danevad.

Det här är andra gången de träffas, studiecirkeln pågår under långa måndagskvällar.

Allmän prestationsångest utbryter när cirkeldeltagarna ska göra fina, runda, tunna och gärna stora kakor. Caroline som är yngsta deltagaren och strax fyller tio tar det dock lugnt och får till den allra rundaste kakan i cirkeln.

Den ska lindas kring en stör och fastnar lätt. Det är inte lätt. Ännu en sak att öva på.

Gunvor sticker in handen i ugnen. Jodå, den är nog lagom, men det måste eldas ordentligt hela tiden, Tunnbröd kräver höga temperaturer. Kakorna hinner knappt in i ugnen innan de ska vändas och ut igen.

Man ska knycka lite här, för att få loss kakan från stören. Och så ska man glutta lite där, för att den inte ska bli bränd.

Nu sprider sig väldoften.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons