Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Jennies kök är det lätt att umgås

/
  • Jennie Alvarsson Tornbergs köksrenovering har pågått i fyra år. I våras blev ombyggnaden klar. Familjen utgick från bänkskivans färg när man planerade köket.
  • Familjen ville ha ett kök som det är lätt att umgås i och det har man lyckats med.
  • Bakom oklippta kökshanddukar finns sopsorteringskärl.
  • Köket är en salig blandning av gamla och nya föremål. Skåpet från järnaffären har blivit en bra förvaringsmöbel.
  • Den gamla studenthängaren från sekelskiftet sitter vid altandörren för att familjen ska kunna hänga sina kläder där.
  • Skafferiet var med i köksplanen från början.
  • Hyllkonsolerna vid ingången till köket är gjorda av en soffa.
  • I lådor och bakom skåpdörrar döljer sig praktisk förvaring.
  • Köksön mitt i köket används flitigt som bakbord.
  • Det gamla skåpet vid spisen används som förvaring till bland annat oljor och vinäger.
  • Jennie Alvarsson Tornbergs köksrenovering har pågått i fyra år. I våras blev ombyggnaden klar. Familjen utgick från bänkskivans färg när man planerade köket.
  • Familjen ville ha ett kök som det är lätt att umgås i och det har man lyckats med.
  • Bakom oklippta kökshanddukar finns sopsorteringskärl.
  • Köket är en salig blandning av gamla och nya föremål. Skåpet från järnaffären har blivit en bra förvaringsmöbel.
  • Den gamla studenthängaren från sekelskiftet sitter vid altandörren för att familjen ska kunna hänga sina kläder där.
  • Skafferiet var med i köksplanen från början.
  • Hyllkonsolerna vid ingången till köket är gjorda av en soffa.
  • I lådor och bakom skåpdörrar döljer sig praktisk förvaring.
  • Köksön mitt i köket används flitigt som bakbord.
  • Det gamla skåpet vid spisen används som förvaring till bland annat oljor och vinäger.

Jennie Alvarsson Tornberg säger att hon är expert på att göra någonting av ingenting.
Det nyrenoverade köket är ett exempel på det.
Här har en soffa blivit dörrkarm och ett gammalt bord blivit köksbänk.

Annons

Det är inte så lätt att hitta entrédörren hemma hos Jennie Alvarsson Tornberg så hon visar oss in genom sin frisersalong.

– Det har hänt att barnens kompisar har åkt hem och ringt för att fråga vilken dörr de ska gå in i när de ska hem till oss, berättar Jennie.

Familjen planerar att göra en tydligare entré med en inglasad altan. Så småningom. Den planen är nämligen en av många idéer.

Familjen bor i Gagnefs kyrkby i det hus som en gång var Svenssons kafé. Jennie köpte huset 2004 och familjen har sedan dess också köpt två närliggande hus.

– Så vi har tre hus, förklarar hon.

Fastigheterna innebär att Jennie och hennes man renoverar för jämnan. I huvudbostaden, som är strax över 200 kvadratmeter, vittnar sågspån, verktyg och frånvaron av lampor om det pågående arbetet.

– En del tror att vi tycker det är mysigt att ha skum belysning och stearinljus i stället för lampor, men det har varit för att vi inte har haft möjlighet att ha några lampor. Det här är ett exempel på det, säger Jennie och visar att den enda belysningen i hallen på bottenvåningen är en ljusslinga som löper i taket.

Familjen bor mitt i renoveringen, men det finns ett ställe där de kan ta det lugnt och bara vara. Efter fyra års ombyggnad är köket nu klart.

Det är en markant skillnad på ljustillgång när man kliver in i köket från den dunkla hallen. Basen i köket är vitt, men här och där finns mörkare inslag. Köksbänken är exempelvis mörkgrå och även golvet är grått. Ett väggskåp och en säregen hylla ovanför ingången till köket är svart.

– Konsolerna är soffhandtag, förklarar Jennie och fortsätter berätta om kökets detaljer:

– Köksbänken är en kompis gamla soffbord, bordet har jag fått av en vän, ett skåp har jag fått av mamma, fläkten och diskbänken är fynd från Blocket.

Vid det stora mörkbruna matbordet finns en praktisk väggfast soffa med förvaring. Där finns också rummets enda färgklick: En rejält mönstrad tapet med blommor och blad.

– Vi fick en chock när vi satte upp den. Den kändes inte så mönstrad på provbiten, men vi är nöjda. Man får en känsla av berså i den delen av köket.

– Jag strävar efter vitt och enkelhet, men det blir sällan så. Jag gillar väl färg och krusiduller för mycket. Jag blir glad av färg.

Köksinredningen har både nya och gamla inslag, men känns ändå enhetlig. I lådor och bakom skåpdörrar gömmer sig praktisk förvaring. Ett gammalt dokumentskåp har förvandlats till vitrinskåp och bakom skynken gjorda av oklippta diskhanddukar finns sopsorteringskärl. Diskmaskin och kylskåp finns bakom skåpdörrar. I ett hörn har ett gammaldags skafferi byggts. Jennie uppskattar att köksrenoveringen har kostat runt 30 000 kronor, om man inte räknar med elektrikerns arbete.

– Det är fantastiskt skönt att köket är klart, men det blev inte som vi hade tänkt från början. Det är fördelen med att ha lite pengar och att det tar tid. Det blev bättre än vad vi planerade för vi har levt i det och känt behoven, förklarar Jennie.

Den stora köksön mitt i köket är en del som har tillkommit under arbetets gång. Och från början skulle den platsbyggda soffan ha en annan placering.

Jennie och hennes man gör det mesta av renoveringsarbetet själva, de tar i stort sett bara hjälp av rörmokare och elektriker.

– Listerna har varit ett elände. Allt är snett och det är inte snett åt ett håll, förklarar Jennie och skrattar när hon visar en list vid köksfläkten som går som i en båge.

– Men det får vara så. Jag har inte rätat upp några väggar. Jag har inte heller spacklat igen alla hål. Det är ju byggnadsvårdshistoria och jag gillar historia. En del hål och ojämnheter ska bevaras till nästa generation.

Jennie har, vid sidan om sitt frisöryrke, gått en utbildning inom byggnadsvård och har nu stor nytta av erfarenheterna. Men ibland kan hon tycka att det blir lite väl mycket byggande.

– Jag längtar efter att få leva ett liv där dagsarbetet går ut på att jobba, städa och laga mat. Där man inte behöver spika varje ledig stund. Det är kul, men det har blivit lite mycket ett tag.

Att köket nu är klart ser hon som ett stort steg i rätt riktning.

– Det viktigaste var att det skulle finnas plats för många och vi kan lätt sitta tio personer här. Det ska vara lätt att umgås.

Mer läsning

Annons