Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Grangärde har marknaden anor

Annons

Det finns skäl att tro att marknaden hade en något annorlunda utformning förr.

Den har förändrats genom tid-erna.

Det fanns en tid då det gick så vilt till att prästerskapet ville stoppa marknaden och dess sedes-löshet.

På den tiden var marknaden helg och allt arbete i bygden låg nere. Då var marknaden förlagd kring kvarteren runt kyrkan.

Sedermera blev marken mellan Bornners och Högbacken marknadsplats, driven av en gumma som dock var osmart nog att ge sig ut som strejkbrytare under jordbruksstrejken.

Det fick till följd att hon råkade i onåd och när hon kom ner till marknadsplatsen för att dra i gång verksamheten möttes hon av plakat med texten: "Gran-gärde Marknad flyttad till Nyhammar".

Under många år var marknaden förlagd till Nyhammar och när den sedermera lades ner, efter att han arrangerats av Nyhammars IF under många år, så hade den förvandlats till en tidstypisk tingel-tangel-marknad och det var i slutet av 1960-talet.

Därefter låg den nere till slutet av 90-talet då livskraftiga Grangärde-bygdens Intresseförening (GBI) drog liv i den igen och flyttade verksamheten tillbaka till Grangärde, där inga strejkbrytare längre fanns.

I dag hålls en marknad som lockar stora mängder människor i egenskap av sin opretentiösa form, en plats där bygdens hantverkare och föreningar utgör själva navet i verksamheten.

Här blandades även denna gång de yngsta med veteraner som minns gamla tiders marknader och det har åter blivit folkfest, men utan dånande musik och tivolinöjen.

På Grangärde Marknad anno 2002 har strippor och eldslukare ersatts av bygdens spelmän som drar en vals efter Slaggspelar-Henrik från Stakheden och stinkbomberna har bytts ut mot Barbro Dejlers spånkorgar.

Grangärde marknad skulle kunna kallas mys-marknad.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons