Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I går var det blött...

Annons

Den nederbörd som kom i början av veckan gjorde att det blev mycket vatten på den plog-ade banan på Ösjön. När det sedan blev lite kallare bildades en tunn ishinna. Mellan den och den undre isen finns ett tjockt lager vatten.

Det blev som vi befarade, säger Tiina Olsson, en av arrangörerna.

Under hela gårdagen arbetade arrangörerna med att ploga och pumpa undan vattnet.

Vi ska få tillbaka den fina is vi hade i onsdags, säger Tiina Olsson.

Om allt går enligt planerna kommer tävlingen att inledas i dag, fredag, klockan 13. Det blir en träningstävling som ska av- göras på 60 kilometer (i stället för tidigare utannonserade 80 kilometer). På lördag är det tänkt att den stora tävlingen ska genom-föras.

I arrangemanget, som är en deltävling i World Grand Prix Marathon Speed Skating, deltar stora delar av den holländska och franska skridskoeliten.

De flesta av deltagarna tillbringade i stället torsdagen med att sova eller spela kort på hotellet, berättar den holländske skridskoåkaren Richard Sijm.

Han var den ende av elitåkarna som tränade på Sportfältets 1 400-metersbana.

Ingen har berättat om den här isbanan, vilket är mycket märkligt. Jag bad en taxichaufför att köra mig till en bana och han körde mig hit. Jag blev glatt överraskad, det är en fin bana, säger han.

Även om World Grand Prix Marathon Speed Skating kommer att kunna genomföras i dag, så har den planerade månskensturen på Ösjön i kväll ställts in.

Det beslutet tog tävlingsledarna för Ornäsrännet i går eftermiddag.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons