Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I ett huj sveper överläkaren in i rummet

Annons

Äntligen hade Svensson fått tid för undersökning på det stora sjukhuset. Han och hans medföljande särbo hade ombetts att sitta ner i ett behandlingsrum, där de skulle invänta överläkar-en eller kanske det rent av var chefsöverläkaren.

Medan de satt där, fördrev de båda tiden med att studera några väggplanscher, som beskrev olika sjukdomars förlopp. Det är lätt att tro, att man lider av alla dessa sjukdomar, sa Svensson och suckade lätt, medan han tryckte särbons hand ännu hårdare.

Om Svensson kan det ytterligare sägas, att han är hemmahörande i Hedemora och i vårdcentralens register listats under rubriken Hovran. Det förhåller sig nämligen så, som kanske inte alla sommargäster känner till, att varje Hedemorabo sedan flera år är ansluten till ett av tre vårdlag. Dessa har fått namn efter stadens sjöar. Hovran är nära nog rikskändis som ett av ornitologernas paradis.

Men inom några få minuter bara skulle Svensson i detta behandlingsrum bli riktigt generad för att han i vården tillhör just denna fågelsjö.

I ett huj sveper överläkaren in i det kala rummet, och Svensson ombeds att ta av sig skjortan. Doktorn lyssnar på hjärta och lungor och böjer armar och ben i olika riktningar. Vad heter din doktor på vårdcentralen i Hedemora? frågar överläkaren när han synat Svensson klart. Jag behöver prata lite med honom. Svensson sluter ögonen för att kunna tänka bättre. Varje gång han under senare tid uppsökt vårdcentralen har han träffat en ny läkare, säkert ett dussin allt som allt. Deras namn kommer dock Svensson inte ihåg. Jag har haft så många, säger han lite lamt. Någonting måste han ju säga.

Det verkar nästan, som om överläkaren tror, att Svensson börjat yra och vänder sig därför till den medföljande damen. Min särbo har berättat om alla läkare han har gått till, säger hon, men de finns väl inte kvar i Hedemora.

Överläkaren skyndar nu snabbt vidare, och Svensson tar på sig skjortan igen.

Visst skäms han, för att han inte kunde uppge namnet på sin läkare. Men han har ju ingen egen. Han känner sig mycket mer ojämlik och annorlunda än de andra sjöarnas Hedemorabor. Spelar liksom i en lägre serie.

Vårdlaget Hovran, dit Svens-son hör, erbjuder som här framkommit enbart vikarier eller stafetter, som landstings-rådet Alf Johansson brukar uttrycka saken. Framförhållningen hos Socialdepartementet, Socialstyrelsen och landstingen har tydligen varit minst sagt undermålig. Svenskarna är sannerligen ett tåligt släkte!

Men var vid gott mod Hedemorabor! Vid nästa nyårsskifte ska alla sjukhusköer vara borta. Det har Alf Johansson lovat i både tal och skrift. Läsarna kommer säkert ihåg talserien 0-7-90 från valåret 2002, som bland annat innebär att en operation aldrig ska behöva vänta längre än 90 dagar efter den första kontakten med vårdcentralen.

Om det inte ser så ljust ut nu med köerna, så nog fixar du dem, Alf! Du har ju ett helt halvår på dig. Lycka till!

Till sist ett stort och varmt tack till kämpen Sigurd Lindgren. Efter många års arbete på flera nivåer kommer två IVPA-bilar att förläggas till vår kommun i höst. Tack för din omtanke om oss Hedemorabor, Sigurd!

Arne A. Jansson

Mer läsning

Annons