Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"I den här staden är det ju mest sport"

Annons

Ibland skakar huset.

Ibland ramlar folk ut genom dörrarna när ljudvågorna går höga.

Men alla är noga med hörselskydd, och tar ett gemensamt ansvar för Varpgården. Här samsas 16 band om hyra och skötsel.

Det gula huset måste vara det som stadsplanerarna glömde, eller också sparade man det för aktiviteter där total brist på grannar är en fördel. Här vid Hanröleden, mitt emot gamla syrafabriken, kan ingen bli störd.

När Falun Fritid tog sin hand i från fastigheten så tog en ideell förening över, ända sedan dess har Johan Asplind varit ordförande och lagt ner massor av tid på att sköta stället. Studiefrämjandet finns med i bakgrunden som stöd.

- Det är intresset för musiken som driver mig. Jag vill ge de yngre samma stöd som jag skulle ha behövt. Här har de en replokal till rimligt pris, säger Johan som hunnit fylla 26. Han spelar själv i Orphan Gypsy som har kontrakt på gång.

De flesta i de 16 banden är mellan 13 och 17 år. De yngre kan hänga på de lite äldre.

- De klarar sig själva, med en push i rätt riktning. Jag lär upp dem så att vi kan dela på jobbet, säger Johan som jobbar för att det är roligt.

När Falun Fritid drev verksamheten så gick den inte ihop. Johan Asplind införde regler. Den som inte betalar i tid får straffavgift, och alla band ska ha någon med på föreningsmötena. Drogfritt är ett krav.

Kommunen äger fastigheten och alla delar på hyran, banden betalar olika beroende på hur stor yta de nyttjar. Och så blir det lite pengar över så att de kan hyra in riktigt ljud och ljus till konserterna.

Här finns också en studio som hyr in sig mot att banden får spela in gratis. En skiva med alla Varpgårds-band är på gång.

- I den här staden är det ju mest sport, men det behövs något för dem som gillar musik också, vi får lova att säga nej till band som vill in här. Det finns lika mycket bra musik i Falun som i Borlänge, det som fattas är väl ett band som slagit igenom ordentligt, säger Johan.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons