Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Dählies fotspår

Annons

Idre Fjälls affärsidé är att sälja tomtmarker och få privata företag och privatpersoner att satsa på utbyggnaden av fritidshus.

- Vi hjälper sedan till med att fylla husen med gäster. Det är ett samarbete som båda parter tjänar på, menar Idre Fjälls vd Lars Axelsson.

Ett sådant samarbete sker redan mellan Idre Fjäll och Björn Dählie.

- När det gäller Dählies hus så ska det marknadsföras av oss och rikta sig mot den svenska marknaden, säger Torbjörn Wallin som är marknadschef på Idre Fjäll.

I spåret efter Dählie kommer nu flera norska intressenter som satsar direkt på Idre Fjäll och det med norska timmermän och snickare, men också med svenska hantverkare.

Det är det norska byggföretaget med Björn Nymoen från norska Drevsjö, alldeles på andra sidan den norska gränsen, som fått uppdraget att bygga Dählies hytta.

Därefter har Nymoens företag fått uppdrag att bygga även andra "hyttor". Hyttor som byggs med timmer, sten och torvtak och som är rejält påkostade.

Men framförallt har Nymoen tillsammans med lokala Älvdalsföretagare och Idre Fjäll bildat ett bolag som nu ska bygga påkostade fritidshus med sammanlagt 183 nya bäddar.

- Det här känns spännande att gå in och satsa i det här, säger Lars Hedström, vars Idrebaserade företag är ett av flera som nu investerar stort på Idre Fjäll.

- I den här satsningen är Idre Fjäll en minoritetsägare, förklarar Lars Axelsson om det byggprojektet som är kostnadsberäknat till 16 miljoner kronor.

- Privata intressen kommer också att bygga ett antal påkostade fritidshus som kommer att hyras ut genom Idre Fjäll eller Idre Bokningen, fortsätter Axelsson.

- Genom de här nysatsningarna i det så kallade Dählieområdet så skapar vi nu tillsammans 500 nya bäddar. Det innebär att det på Idre Fjäll därefter kommer att finnas omkring 7 000 bäddar.

- Det här är den största satsningen vad gäller boende som skett i området sedan slutet av 80-talet, säger Lars Axelsson.

För två år sedan färdigställdes ett antal stora fritidshus med sammanlagt 600 bäddar, men det som byggs nu är betydligt mer påkostat.

- Den satsningen har visat sig vara helt riktig och med den utökning vi nu gör av boendet, så räknar vi med att ska skapa ett tiotal nya jobb på anläggningen och i bygden.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons