Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag för 97 år sedan Sex omkom i drama på Väsman

Annons

Det handlar om söndagen den 13 augusti 1905. En söndag som senare under dagen skulle sluta i stor tragedi och lägga en svart och mörk skugga över bygden under lång tid framöver.

En av de svåraste båtolyckorna i sjön Väsmans historia skulle inträffa senare under eftermiddagen.

Det var konduktören vid Stockholm-Västerås Bergslagens Järnvägar, J.A. Ramsell och telefonreparatören O.W.G. Turolff, med anhöriga som beslutat sig för en segeltur på Väsmans inbjudande vatten.

Enligt uppgifter lär sällskapet ha fällt orden "Farväl, nu drar vi till Amerika".

Man vinkade farväl till folket på bryggan bakom nuvarande Ludvika station. Ingen kunde föreställa sig den fruktansvärda tragedi som skulle inträffa några timmar senare.

Ingen av de sex personer som fanns ombord skulle återkomma välbehållna.

När segelbåten passerat ön Sollens sydspets började det plötsligt att blåsa kraftigt. Utan större förvarning svepte kastvindarna över sjön och tog tag i segelbåten.

Sjöfararna hann aldrig att sätta sig i säkerhet.

I höjd med den så kallade Källsandsviken, som ligger mitt på Sollens västsida, utanför Brittsand, kantrade båten och alla sex ombordvarande föll i de höga vågorna.

Det finns inga säkra uppgifter om det fanns andra båtar i närheten. Vad man vet är att alla de sex ombordvarande drunknade.

J. A. Ramsell, 34 år, dennes hustru Anna, 29 samt dottern Maria, 2,5. O.W.G. Turolff, 31, hustrun Alma, 38 samt deras dotter Elsa, 8, blev kvar i den mörka upprörda sjön.

Ramsells två små döttrar sex månader och 1,5 år gamla och familjen Turolffs två söner i skolåldern blev föräldralösa.

Olycksbåten bärgades senare liksom kropparna. Anhöriga och vänner till de omkomna ville att masten från olycksbåten skulle placeras på Gammelgården tillsammans med en minnestavla.

Nu blev det dock inte så utan ett par år senare restes en stor minnessten på Ludvika Ulrika kyrkogård. En sten som finns kvar än i dag till beskådande.

Det finns inte mycket dokumenterat från den stora sjökatastrofen 1905. Inga uppgifter om vad utredarna kring olyckan kom fram till.

Hur stor sjövana hade Ramsell? Var det de hastigt påkomna starka vindarna som var den direkta orsaken? Var någon ombordvarande simkunnig?

Det finns många frågor kring tragedin, men tyvärr väldigt få svar .

Det finns dock en hel del bevarande dokument från andra svåra olyckor på Väsman. Inte minst från den mycket omtalade Torsbergarnas julottefärd den 25 december 1865 då elva människor miste livet när två slädar gick genom isen.

De omkomna, som var mellan 4 och 71 år, jordfästes i en gemensam grav på Grangärde kyrkogård.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons