Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag blir det förbjudet att kasta brandvarnaren i vanliga soporna

Annons

Från och med i dag är det förbjudet att kasta brandvarnaren bland soporna. Varnarna ska hanteras som elskrot och lämnas på tippen. Den nya hanteringen innebär också att varnarna blir 40 kronor dyrare för producenterna. Anledningen är att producenterna fått ett utökat ansvar för att ta hand om skrotet efter deras produkter.

Om producenternas avgift kommer att påverka priset för konsumenterna är ännu oklart. Försäljarna i Borlänge känner inte till prishöjningen.

- Jag har inte fått någon information från leverantörer om att det kommer bli dyrare, säger Thomas Borgström på Elon.

- Jag har inte hört något om det här, säger Mats Sundström på Fröbergs.

Brandvarnare räddar liv, enligt Kjell Wahrén, brandmästare i Borlänge.

- Brandvarnaren varnar om den känner av rök. Ofta låter den så högt att grannar reagerar och kan varna i tid, säger han.

Det är viktigt att placera den rätt. I en lägenhet ska man ha minst en brandvarnare och i ett hus med flera våningar ska det finnas en varnare per våning.

- Det är bra att sätta brandvarnaren i anslutning till köket och till sovrummet. Har man en trappa ska man sätta varnaren där, röken tar alltid snabbaste vägen upp.

Det är viktigt att hålla efter brandvarnaren.

- Det gäller att byta batteri en gång om året, säger Kjell Wahrén.

Batterier som suttit i varnare ska sorteras som vanliga batterier, men en uttjänad varnare ska alltså sorteras som elskrot från och med i dag.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons