Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I år lyfts broderier fram

Annons

Zorns textilkammare i Mora öppnades för tio år sedan och byggets speciella utformning i trä belönades med Träpriset 1996.

Det är för andra året i rad som Mora Hemslöjdens Vänner visar material från textilkammarens samlingar. Därav är namnet på årets sommarutställning "Slöjd från ett sekel- del II".

1996 katalogiserade Maria Bälter och Kerstin Gunnerås Andersson hela samlingen på 1 300 föremål i ett speciellt projekt.

Mora Hemslöjdens Vänner bildades 1905 av Emma Zorn och medlemmarnas intentioner är att hålla de olika hantverkens kunskaper levande, bistå med utveckling och bevara föremålen.

- Med förra årets utställning ville vi spegla ett urval av allt som finns i samlingarna. I år har vi valt att lägga tyngdpunkten på broderierna, berättar Maria och Kerstin.

I den kvinnliga folkdräkten förekommer broderier i blusen på överdelen, samt halsklädet, hatten, vantarna och i livstycket, den så kallade boden.

Förekommande broderier på folkdräkten är den rätlinjiga dalsömmen, hålsöm, som är en utdragssöm utförd över en eller flera neddragna trådar, och nuggor.

Sif Lannerbro, som för övrigt fyllde 90 år den 30 maj och tidigare var verksam på Mora folkhögskola, fokuseras på utställningen.

Hon hör till dem som inom hemslöjden började fundera på om de olika sömnadsalternativen på folkdräkten även kunde brukas på dukar. Sif Lannerbro prövade detta med framgång och flera av hennes verk visas på utställningen.

Ryamattor, flamskvävnader, kuddar och bonader hör till andra utställda föremål.

Under den nya utställningen visas också hårdslöjd och även i år de träfigurer och trähästar som föreningen äger, gjorda av den bekante träsnidaren Jemt Olov Persson.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons