Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I år leker trollen i Gagnef

Annons

Hon kom till Gagnef för 36 år sedan. I sommar regisserar hon sitt 20:e och sista teaterspel på Ängsholn, och givetvis hoppas hon på fullsatt vid alla de sju föreställningarna.

Årets upplaga bygger på den flera hundra år gamla sägnen När trollen flydde Gagnef. Bygden är överhopad av de bitska trollen. Ska den nakne mannen lyckas med sin uppgift? Han ska hugga ned trollbjörken på trollkulans tak med nio yxhugg under nio torsdagsnätter. Misslyckas han hamnar alla goda gangsingar i trollens gryta och blir uppätna. Lyckas han fälla trollbjörken försvinner alla onda varelser i en stormvind som far över bygden.

På lördagen samlades ensemblen i Lindbergshallen för en första träff och repetition. En historisk kamp mellan det onda och det goda är att vänta. Gunilla Wennberg känner sig hedrad att skådespelare från när och fjärran ställer upp.

Där finns Djurmos Sara Isaksson som kommer ihåg när hon som fyraåring fanns med i Gunillas barnteater. Nuförtiden gör Sara succé i huvudstaden. Hennes insatser i Nemesis på Intiman lovprisas. Hon beskrivs som en naturkraft, och med sig från Stockholm tar hon regissören Richard Turpin. Där har Gunillla ett par ess i rockärmen.

Om halvannat år tar Sara sin examen vid Teaterhögskolan. Vad månde det bliva av detta ljuva väsen?

- Jag såg Saras kvaliteter tidigt, säger Gunilla. Hon var glad för alla roller hon fick.

Gunilla Wennberg driver på och utstrålar energi. För 20 år sedan fanns Sara Isakssons mamma Monika med i bygdespelet. Släkten är värst. I sommar debuterar Saras systerdotter, åttaåriga Hilma Jäldå.

Samma sak med Östmans. Först Gun Östman och på senare år hennes dotter Hanna som till sommaren tar med dotter Minja, sju år.

- Jag har överlevt dem alla, säger Gunilla Wennberg och skrattar.

Hon tror på sommarens jubileumsspel. Trollspel åt det lekfulla håller drar folk.

Där finns vittror, skogsrået Ronda, Näcken, blodiglar, mörksuggan, fladdermöss och sjöjungfrur. Allt detta i kombination med pyroteknik och annat borgar för en vild inledning av augusti på Ängsholn.

Håll ut. Om knappa fem månader är vi där.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons