Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I 140 förbi Sifferbo

Annons

Under torsdagseftermiddagen arrangerade Ruskprickarna en Classic Hydro-uppvisning på Dalälven i Sifferbo.

Ett tiotal "gamla" racerbåtsförare visade sina båtar och sina färdigheter.

För entusiaster som Smilerbåtpappan Bo Uddgård, Rättvik, Vevstaks-Svens pôjk Nils Johansson, Falun, och Djurmo-Sune är båtsport det roligaste som finns.

Trots det har Sune, som i mitten av 1990-talet vid två tillfällen blev svensk mästare i R2000-klassen, slutat, slutat och slutat. För att börja, börja och börja.

Just nu överväger han att återuppta tävlandet - i en båt han själv byggt och med en motor - en B19 trimmad till en flock om ungefär 200 ystra vildhästar - som byggts av kamraten och Svedjanbon Jan Johansson.

- Båten har aldrig gått bättre än nu, säger Sune, som visserligen bara "överväger", men som låter som att det väger över för en comeback.

På plats i Sifferbo fanns också uppskattningsvis ett par hundra intresserade åskådare samt ett nybildat räddningsteam, det enda i sitt slag i landet. I teamet, där Bo Uddgård är förare, ingår även två dykare, varav en är sjukvårdsutbildad.

- Vi åker med tävlingsbåtarna och skulle det inträffa en olycka behöver vi bara sekunder på oss för att ta upp föraren, berättar Smiler-Bo, som inte bara byggt båtar, utan under ett tiotal år också tävlat.

Intresset för båtracing är inte bara svårt att bli av med, utan också ärftligt. När Faluföraren Sven Johansson slutade tävla 1960 dröjde det bara ett år innan sonen Nils började tävla.

I år fyller Nils 64 år, men när det sker är av mindre betydelse. För honom och alla andra racerbåtsentusiaster är det betydligt viktigare med datum som den 31 juli (Classic Hydro-uppvisning under Classic Car Show i Rättvik), den 9 augusti (uppvisning vid Roxnäsbadet under Runndagarna) och 16-17 augusti (Dalälvsloppet i Krylbo)

För övrigt kan nämnas att 55-årige Djurmo-Sune tog det lugnt under uppvisningen - hans båt har en toppfart på 160 km i timmen - och att han för tillfället inte har några planer på att ge båten på båten.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons