Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyveln startade efter 50 år

Annons

- Till och med framdäcken höll tätt sedan vi pumpat i luft. Det gjordes riktiga slangar på den tiden, sådana där röda, säger Sven Heinstedt, som är en av entusiasterna som beslutat sig för att damma av den gamla väghyveln.

- Vi vet inte exakt hur gammal den är men den är tillverkad någon gång mellan 1925-35, säger Ove Andersson.

Väghyveln av fabrikat Bolinder-Munktell köptes från Rättvik av socknemännen någon gång under 1940-talet och var då den enda väghyveln i den här delen av Västerdalarna.

- Jag minns att vi hade en del körning åt dåvarande Järna kommun och jag körde själv när Lerbäcksvägen i Vansbro ställdes i ordning, berättar Sven Heinstedt.

Den tvåcylindriga tändkulemotorn utvecklar den svindlande styrkan på knappa 40 hästkrafter och hela ekipaget väger omkring sju ton. Tyvärr utsattes den för en hel del skadegörelse under de första 20 åren sedan den blev undanställd.

- Alla rutor i förarhytten krossades och någon har även tagit en lufttank. Även själva hyvelbladet är borta men det vet vi finns kvar i Äppelbo så det ska monteras tillbaks, säger Sven.

Allt mekaniskt har värmts loss och smorts och fungerar nu perfekt.

- Vi vet inte hur mycket vi ska renovera den. Nya rutor blir det och visst skulle den bli fin om den blästrades och målades men den har sin charm i det här skicket också, säger entusiasterna.

Socknemännen har nu beslutat att skänka väghyveln till Äppelbo hembygdsförening och även det gamla garaget som en gång specialbyggdes för ändamålet kommer att flyttas till området kring hembygdsgården i Näset.

- Egentligen spelar det ingen roll om det är socknemännen eller hembygdsföreningen som äger den. Det är samma folk i alla fall!

Under nästa helg kan vidundret skådas vid Gruckå Kvarn då Grålleklubben och Gruckå kvarns intresseförening anordnar motorhistoriska dagar under lördag och söndag.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons