Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyttån - en stinkande gryta

Annons

Ärendet har diskuterats vid möte med Barkensjöarnas fiskevårdsområdesförening. Enligt Sven Larsson är det många som skulle vilja se att Västerbyhytta åter ska bli lika vackert och idylliskt som det en gång har varit.

- Som det är nu är området kring Hyttån värdelöst.

- Det ligger som i en gryta, säger Larsson som låter förstå att problemet bottnar i när den gamla dammen försvann för många år sedan.

- Vattnet rinner bara ut. Det är bara på våren som det finns vatten uppströms men det växer igen undan för undan.

- Det skulle vara lätt att lösa det här problemet genom att anlägga ett litet ski (en överfallsdamm) vid gamla järnvägsbron. Då skulle det bli en vattenspegel hela tiden, fortsätter han.

Ut fiskesynpunkt betraktas det nuvarande förhållandet som förkastligt. Enligt Larsson händer det varje år att vuxna fiskar leker i ån på våren.

- Gäddorna leker men sedan dör fiskarna och rommen hinner inte kläckas. Det brukar lukta mycket illa här vid ån under somrarna.

Ett annat problem som förr eller senare kan få svåra konsekvenser för Västerbyhytta är den illa medfarna Halldammen vid utloppet från sjön Sveten.

- Halldammen är upprostad, slår Larsson fast.

- Men det är svårt att utreda vem som har dämningsrätten. Den verkar ingen vilja kännas vid all den stund den innebär en kostnad.

- Hela sjön ligger på och skulle Halldammen brista blir Sveten snabbt tömd på mycket vatten.

Om dessa vattenmassor plötsligt skulle rusa fram genom Hyttån skulle de förorsaka stor skada i byn.

Riskerna kan dock förebyggas om den starkt försummade Hyttån blir restaurerad.

Ärendet betraktas som brådskande men hur det hela ska finansieras är ännu en öppen fråga.

- Jag har talat med flera av markägarna och de är positiva till att det blir en ny vattenspegel i ån. Men de vill inte ställa upp med några pengar, slutar Larsson som tycker att det borde gå att få någon form av EU-bidrag till den önskade landskapsvården.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons