Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hysch-hysch kring ny konstgräsplan

Annons

I Borlänge har det i flera år funnits planer på att anlägga en konstgräsplan för fotboll. Inte minst har kommunens sammanlagt 13 fotbollsföreningar jobbat för det.

I huvudsak har man då ansett att den uppvärmda grusplanen bakom Maserhallen vore lämplig som konstgräsplan. Detta då man skulle kunna spara pengar genom att själva planytan redan är iordningställd och att värmeslingor redan finns nedlagda.

I juni 2002 anslog också fritidsnämnden 70 000 kronor till förberedande arbeten.

Dessa kom dock av sig då det kort senare visade sig att fotbollsföreningar missat att skicka in en ansökan om ekonomiskt bidrag till Svenska Fotbollförbundet.

Sedan dess har alltså den uppvärmda grusplanen kommit ur fokus och istället är det grusplanen invid Kvarnsvedens IP som är aktuell för konstgräs.

Uppvärmningen av den är tänkt att ske med hjälp av spillvärme från pappersbruket.

En metod som exempelvis redan tillämpas i Korsnäs i Gästrikland och som där minskat energikostnaderna.

Att konstgräsplanen nu ser ut att hamna i Kvarnsveden sägs också bero på att kommunen planerar en konstfrusen bandyplan vid Tunets IP. En satsning man ursprungligen ville göra just i Kvarnsveden.

För att kompensera Kvarnsvedens IK säger man sig nu vara redo att genomföra konstgrässatsningen där och istället låta grusplanen vid Sportfältet förbli en grusplan. IK Brage skulle i nästa steg då kompenseras genom att en fullstor naturgräsplan anläggs på grönområdet mellan Erikslundsskolan och Hagakyrkan.

Allt detta ses i dagsläget som mycket känsliga saker och kommunledningen önskar ingen offentlig debatt kring frågorna. Därför hanteras dessa frågor enbart av fritidsnämndens ordförande Alf Johansson (s), under många år ordförande i Kvarnsvedens IK.

Att planerna på konstgräs har kommit längre än vad kommunen vill ge sken av bekräftas också från leverantörer i konstgräsbranschen. Där har man fått signaler om att en byggstart ska ske tidigt nästa år. Något som i sin tur tyder på att viss upphandling redan påbörjats.

Kostnaden för en konstgräsplan ligger i storleksordningen 5 miljoner kronor. Stora Enso har sagt sig vara villiga att bidra i arbetet. Från Svenska Fotbollförbundet, SvFF, har man också möjlighet att få ett ekonomiskt bidrag på totalt 700 000 kronor.

Någon sådan ansökan har dock inte inkommit till förbundet.

- Nej, det finns ingen ansökan från Borlänge än så länge. Man har dock året ut på sig att ansöka, säger Ronnie Lundqvist, anläggningsansvarig vid SvFF.

Tidningen har under flera dagar försökt få Alf Johansson att kommentera saken. Utan framgång.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons