Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hyresvärden skyldig att agera"

Annons

Fallet med vaktmästaren som upplevs som hotfull och skrämmande av de andra hyresgästarna har två sidor.

- Självklart är det så att den som tillgång till huvudnyckeln ska vara en person som är allmänt aktad och omdömesgill, säger PG Nyström på tal om mannens vaktmästarsysslor.

Men frågan om hyresvärdens möjligheter att vräka en störande hyresgäst är mer komplicerad. Skyddet för hyresgästen är mycket starkt. Allt för att skumma hyresvärdar inte ska kunna göra sig av med hyresgäster på lösa grunder.

- Sådant här avgörs från fall till fall och brukar vara besvärliga ur bevissynpunkt, säger PG Nyström.

Utgångspunkten är hyreslagen där det står att en hyresgäst inte får utsätta omgivningen för störningar. I första hand ska hyresgästen få en tillsägelse.

Är störningarna mycket allvarliga kan hyreskontraktet sägas upp. Det brukar ofta sluta med en process i hyresnämnden eller i tingsrätten.

- Störningarna måste kunna styrkas, och det sker normalt sett genom vittnesutsagor. Det förutsätter att grannarna är namngivna och kan redogöra för vad som hänt och när, säger PG Nyström.

- Eventuellt kan man också åberopa vittnesmål från poliser som varit på plats, men det förutsätter att de själva hört störningarna, fortsätter han.

PG Nyström är noga med att poängtera att bollen ligger hos värden när hyresgästerna har problem av det här slaget:

- Det krävs att hyresvärden tar det på allvar och agerar, säger han.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons