Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyreshus ska rivaspå Ludvika gård

Annons

Vad tycker du?


Rivningsplanerna bekräftas av Ludvikahems förvaltningschef Bo A Johansson.

-Ja, det är fyrvåningshus utan hiss som ska rivas. Husen ska vara tömda den 1 december i år och de rivs någon gång under nästa år. Jag tror att det är 60 lägenheter som har hyresgäster av dessa i dag, säger Johansson.

Ludvikahems rivningar beror dels på att det finns ett stort antalet outhyrda lägenheter på Ludvika gård, dels för att Migrationsverket sagt upp de 40 lägenheter som de hyr av Ludvikahem.

-Det här beror på den negativa befolkningsutvecklingen. Och Migrationsverket har hyrt 19 lägenheter på Ludvika gård.

Några protester har Bo A Johansson inte hört av.

- Nej, inte har det varit några direkta protester men det är klart ingen ställer sig upp och jublar direkt. Man har visat stor förståelse för att vi måste vidta åtgärder.

De boende har informerats om bolagets planer vid ett möte den 14 juni och de berörda hyresgästerna kommer att sägas upp från sina kontrakt under augusti månad.

-Tyvärr har vi fått en viss rutin genom åren när det gäller omflyttningar. De boende får förtur till samtliga lediga lägenheter inom vårt bestånd. Man får samma hyra också. Ersättningslägenheten ska förstås vara i samma skick och ha samma utrustning som den tidigare.

Bo A Johansson har även lovat de som drabbas att Ludvikahem ska stå för flyttkostnaden, både flyttersättning och kostnad för flytt av exempelvis telefonabonnemang.

De tvättstugor som finns i Hjortrongården 8-11 kommer att flyttas till Hjortrongården 1-4 och gruppboendet på Ludvika gård får nya lägenheter och lokaler på Notgården.

Att gruppboendet ska flytta upprör Jenny Flink, Maria Eriksson och Carina Andersson som alla tre bor i längan på Hjortrongården som ska rivas. I dag har de nära till Konsum, till bibliotek och dagcenter.

-Jag arbetar i köket en dag i veckan. Jag syr tavlor i min grupp andra dagar och så är jag med och sjunger i Frukt och flingor. Jag tycker att det är tråkigt att behöva flytta härifrån, säger Jenny Flink som bott i huset i mer än åtta år.

-Hon har bott här längre än mig, säger Jenny och pekar på kompisen Maria Eriksson.

Att skriva på en protestlista har inte varit aktuellt.

- Det hjälper inte hur mycket man protesterar i alla fall. En kompis som bor här i huset, hon mår jättedåligt. Vi vill inte flytta till Notgården, berättar Jenny Flink.

I en annan trappuppgång bor Victoria Lindqvist, 13 år, med lillasyster, mamma och dennes sambo.

-Vi har bott här 1,5 år och bodde på Slånbärsgården i flera år. Jag vill absolut inte flytta. Här är det nära till skolan och mina vänner.

-Ja, före 1 december måste vi flytta, innan jul!! säger Eleonor, 11 år.

Flera lägenheter gapar redan tomma.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons