Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyreshus på Backgårdsvägen revs

Annons

Nu är hyreshusen på Backgårdsvägen i Garpenberg rivna.

En gång i tiden var husen Sveriges modernaste ålderdomshem.

En del Garpenbergsbor tycker att det är synd att Hedemorabostäder valt att riva de fyra hyreshusen och undrar om bostadsbolaget verkligen gjort allt det kan för att sälja dem.

Så här svarar bostadsbolagets styrelseordförande Bengt Lindqvist (m) på dessa funderingar:

- Nej det har vi inte. Husen var i så dåligt skick att de måste rivas. Att sälja dem vore bara att lura på någon stackare problem.

Lindqvist menar att Hedemorabostäder skulle låtit husen stå kvar om de varit i sådant skick att det varit värt att underhålla dem.

- Som det var nu kostar det alldeles för mycket.

Han konstaterar det är ett problem som gäller många av bostadsbolagets hyreshus byggda på 50-talet, även de som finns i centrala Hedemora.

- Det vore billigare att riva dem än att renovera. Luftstammarna exempelvis är ingjutna i betongen, det krävs en stor arbetsinsats att renovera dessa.

I slutet på 40-talet höll de nu rivna hyreshusen på Backgårdsvägen hög status. Då var de Sveriges modernaste ålderdomshem. Barbro Jansson som vuxit upp i grannhuset kan berätta:

- Ecklesiastikminister Möller kom hit och invigde ålderdomshemmet, det var massor av folk som var med vid ceremonin.

Hembygdsföreningen i Garpenberg har invigningen fångad på film.

- Det var jättefin standard då med vattenklosett och allt. Många bodde par i ett rum och kök. På 70-talet tilläggsisolerades huset och lägenheterna gjordes större, säger hon.

- Man minns gamlingarna som bodde här, det är lite synd att husen rivs.

Det är Gunnarssons gräv som fått uppdraget att riva husen. Största jobbet består i att sortera undan miljöfarligt avfall. Trävirket kommer att tuggas i en flismaskin och användas som bränsle i energiverket. När allt skräp forslats undan kommer området att göras till ett grönområde.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons