Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyreshus blir hotell?

Annons

- Det är för osäkert att kunna få en bärande ekonomi i en satsning på cirka 35 miljoner kronor, som det skulle kosta att bygga på Mobygärdet. Då har vi ändå räknat med en mycket låg byggkostnad, säger Roland Johansson.

Bankerna tar inga risker och de företag i Malung som är i allra störst behov av att det finns ett hotell som kan härbärgera gäster och kunder vill heller inte ta på sig något direkt ekonomiskt ansvar för en hotellsatsning. Kommunen kan inte gå in och stötta enskilda företag.

Därmed hamnar bollen hos kommunen igen.

- Vi vet att det är oerhört angeläget både för bygdens företag och för Malung rent allmänt att det finns hotell för våra besökare. Vi har kommit fram till att kommunen på något sätt måste hjälpa till och nu ska vi snabbast möjligt utreda om det går att bygga om en del av bostadsområdet Fällen till hotell. Därmed kan vi kanske både skapa förutsättningar för en hotellrörelse i samhället och förstärka den strukturplan som vi har för att minska bostadsöverskottet i det kommunala bostadsbolaget Malungshem, säger kommunalrådet Kurt Podgorski.

Kommunens näringslivsavdelning Resurscenter har granskat hotellfrågan ur alla tänkbara vinklar. Man har bland annat kommit fram till att det på mindre orter som Malung nästan undantagslöst krävs att kommunen är engagerad för att det ska kunna finnas ett fungerande hotell.

Kommunstyrelsens arbetsutskott står, enligt kommunalrådet, enigt bakom idén att utreda ett nytt hotell i Fällenområdet, den del som vetter mot riksvägskorsningen där Sälenvägen riksväg 71 och inlandsvägen riksväg 45 möts.

- Här skulle ett hotell få bästa tänkbara exponering i Malung, och om vi kan utnyttja bostadsöverskottet för att lösa hotellbristen så känns det positivt. Min förhoppning är att det här ska kunna behandlas snabbt så att vi kan ha ett hotell till sommaren. Går det så går det, säger kommunalrådet enligt sitt eget valspråk.

Bristen på hotellboende i Malung har ställt till med en hel del problem på sistone. Företag har fått lägga sin representation på andra håll. Det är också problem att kunna genomföra olika arrangemang. Senast i raden är det SM i bridge som Malungs bridgeklubb har tvingats flytta till Tällberg på grund av brist på hotellboende i Malung.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons