Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgästerna till attack

Annons

- Aldrig! Detta kommer att drabba de redan hårt ställda i samhället och inte minst pensionärerna, säger Lena Hansson, förhandlingsledare i Region mitt Dalarna.

Lena har för övrigt i grund och botten sina rötter i Ludvika sedan många år tillbaka men bor och verkar numera i Borlänge.

Trots att det nu handlar om en kraftigt föreslagen hyreshöjning så var intresset från de runt 1 300 inbjudna medlemmarna klent.

Stormötet på måndagskvällen i Grönsiskans lokal på Kolbottenvägen lockade under 20 medlemmar.

- Synd att så få mötte upp men jag ser detta till viss del som ett tecken på frustration och resignation hos medlemmarna, ansåg Lena Hansson.

- Det är hyresgästerna som hela tiden förlorar och det kan vi självklart aldrig acceptera. Om inte Ludvikahem tänker om måste vi förhandla med kommunledningen.

En av medlemmarna tyckte att det var snudd på skandal att de boende skulle stå för den tunga bördan att betala större delen av de 18 miljoner kronor som Ludvikahems tomma lägenheter betingar.

- Ingemar Lindvalls utspel att hota med att dra in trohetsrabatten uppfattar vi som ren utpressning. En som hyrt av företaget i 30 års tid har 150 kronor i rabatt. Ska han bli av med detta? frågar sig Hyresgästföreningen Ludvikas ordförande, Ann Andersson.

Hon berättar att smärtgränsen redan är nådd när det gäller hyrorna.

- Vi kommer att uppvakta kommunfullmäktige på torsdag och sedan kommer vi att stå på Marnäs torg med protestlistor under fredagseftermiddagen.

Ann Andersson och hennes medlemmar har svårt att förstå hur man kan föreslå en hyreshöjning med hela 3,04 procent.

- Det maximala som löntagare och pensionärer får i år är 2 procent och då talar vi om brutto! 3,04 procent är nettopengar och innebär runt 150 kronor för en normaltvåa.

- Om detta genomförs flyttar vi stora delar av kostnaden till socialen. Vi kommer att begära ett möte med kommunalrådet Roger Stål så snabbt som möjligt, avrundar Ann Andersson.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons